Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яж 5 сини сливи всеки ден! Ето защо

Яж 5 сини сливи всеки ден! Ето защо

Яж 5 сини сливи всеки ден! Ето защо

Природата продължава да ни глези с плодовете си, особено в сезона на зреене на сливите или зимата, когато те са достъпни сушени. Всеки знае за пречистващите свойства на сините сливи, но това не е единствената полза, която този плод, може да принесе на организма.

Сливата е източник на витамини А, С, В, РР, калий, магнезий и желязо. Те също имат холетеричен и диуритечен ефект. Благодарение на антоцианитите сините сливи има своя тъмносин цвят. А това са полезни антиоксидантни вещества, които предпазват от рак и стареене. Кората на сливата съдържа много растителни фибри, а меката част – пектин, който дава възможност на червата да се пречистят и заздравят по естествен начин. Сливата също има противовъзпалителен ефект.

Калорийността на сливата на 100 г е 40 калории, което ви позволява да я използвате в различни диети. Тя съдържа много плодови киселини и прости захари, така че се усвоява добре.

Но трябва да знаете и мярката – с излишък от захари и фибри процесът на ферментация може да започне, оттам идва и разстройство, метеоризъм и болка. Нормата на сливите на ден е 4-5 броя. Синята слива има способността да дразни стените на стомаха, така че ако имате хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, въздържайте се от тяхното консумиране.

Какви други полезни свойства има сливата

Сушени сливи

- Защитава черния дроб – плодовете и сокът от сливи

предпазват черния дроб

от отрицателно въздействие на токсините, помагат му да се възстанови след продължителна употреба на токсични лекарства, като по този начин предотвратяват заболявания на този орган. През зимата тази функция се изпълнява от сушени сини сливи или отвари, приготвени от тях;

- Укрепва костите – синята слива може да укрепи костите и да предотврати разрушаването им. Това е един от малкото плодове, чието въздействие върху костите е известно и доказано от учените. Консумирането на сливи при жени в менопауза намалява вероятността от загуба на костна тъкан, тъй като тези плодове съдържат фенолни и флаваноидни съединения, способни на това. Сливата е източник на бор, който укрепва костите и устоява на остеопорозата;

Ползи от сушени сливи

- Предотвратява атеросклероза – плаките в артериите могат да се образуват с възрастта, което провокира развитието на заболяване като атеросклероза и стеснение на съдовете. На организма вече му липсва кислород, всички тъкани са засегнати, а краят е – инсулт или инфаркт, сърдечна недостатъчност. За да се намалят рисковете от развитие на това заболяване, помагат плодовете на сините сливи или сушените сини сливи. Употребата им нормализира кръвното налягане и намалява лошия холестерол в кръвта;

- Профилактика при затлъстяване – сините сливи и сушените сини сливи са засищаща храна, предотвратяват атаките на импулсивен глад и спомагат за контрол на апетита, което означава, че това ще се отрази и на загубата на тегло. Важно е да запомните, че в сушените плодове концентрацията на захари и тяхното калорично съдържание са по-високи. Благодарение на високото си съдържание на фибри се стабилизира кръвната захар и помага да не се абсорбира излишната захар в кръвта. Затова синята слива се счета за отлична превенция на захарния диабет;

- Профилактика на желязодефицитната анемия – анемията е състояние на организма, което провокира от липса на желязо, намалява хемоглобина, изчезва апетитът, появява се умора, задух, раздразнителност - всичко това, влияе върху общото благосъстояние и работоспособността. Сливата съдържа достатъчно желязо, за да компенсира дефицита си в човешкия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest