Зимата винаги срива имунитета и силите ни, затова трябва да се храним по специален начин през студените дни, смятат американски диетолози. Всички вещества, които са ни необходими, могат да бъдат получени от няколко продукта.
Те могат да се включват всеки ден в менюто ни. На първо място са доматите. Средностатистическият човек изяжда годишно около 40 кг домати. Те могат да се консумират както пресни, така и консервирани. Най-ценното в тях е веществото ликопен, което им придава червен цвят.
Ликопенът е мощен антиоксидант, който ни помага да се справим с много болести. Особено е полезен ликопенът като профилактика срещу заболявания на простата и на млечната жлеза. Освен това той разрушава свободните радикали и забавя процеса на стареене на организма.
Доматите са богати на витамини А и С, които помагат на тялото да се справи със студовете. На второ място по важност са млечните продукти, особено киселото мляко. Те са ценни с това, че съдържат полезни бактерии и калций.
Живите бактерии помагат за правилното формиране на микрофлората в стомаха и подобряват като цяло храносмилането. Те са полезни за имунната система и за нормализиране на нивото на лошия холестерол. В млечните продукти се съдържат много белтъчини и витамин В12.
Авокадото е сред продуктите, които трябва да се консумират всеки ден. То съдържа много калий и глутатион, който е мощен антиоксидант. Освен това има и много полезни мазнини, които нормализират холестерола. Авокадото е много полезно за диабетици и хипертоници. Но е доста калорично.
Зелените зеленчуци – спанак, зеле, рукола са доставчици на калций за организма ви, обогатени са с витамини А и С, както и с целулоза. Използвайте ги редовно като гарнитура за месни ястия.
Сьомгата също е сред продуктите, които трябва да се консумират всеки ден. Тя е богата на омега 3 мастни киселини, които подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система.
Ако ядете сьомга често, това ще подобри възможността на тялото ви да се бори с различни възпаления. По белтъчини сьомгата е съпоставима с месото.
Коментари