Чаят Ройбос е много харесван от милиони хора по света заради своя приятен и свеж вкус, но и заради ползите върху здравето. Той е консумиран в Южна Африка от векове, но едва през последните 20 години стана популярен и в останалата част на света.
Ройбос е изключително ароматен, вкусен и не съдържа никакъв кофеин. Което го прави чудесна алтернатива на черния и зеления чай. А, африканците твърдят, че е мощен антиоксидант, който предпазва от рак и сърдечни заболявания.
Чаят се прави от листата на храст, който вирее по западното крайбрежие на Южна Африка.
Ройбос се консумира по два начина – ферментирал, когато листенцата му придобиват червено-кафяв цвят или зелен. В тази форма обаче се среща много по-рядко и цената му е значително висока. Освен горещ заради сладкия си вкус този чай е много популярен и като студена напитка.
Ето пет причини, заради които си заслужава да пиете Ройбос всеки ден:
1. В него има минимално количество танини и никакъв кофеин
Затова ако сте любители на чая, но ограничавате консумацията му заради нивата на приемания кофеин, тази напитка може да бъде чудесна алтернатива за вас. В нея има много малко нива на танин, които намаляват свойствата на организма да абсорбира някои важни вещества като желязото например. В черния и зеления чай пък има оксалова киселина, която отсъства напълно при Ройбоса. Смята се, че прекомерната консумация на това химично съединение увеличава риска от камъни в бъбреците.
2. Ройбос е пълен с антиоксиданти
Добре знаем, че те предпазват клетките от вредите, които нанасят свободните радикали. Доказано е, че е с времето консумацията на този чай намалява риска от някои болести, сред които са сърдечни проблеми и дори злокачествени заболявания. Проведено проучване сред 15 души е показало, че след употреба на Ройбос нивата на антиоксиданти в кръвта им се е увеличила с около 3%, а когато са пили от зеления Ройбос, те дори са достигнали 6.6%. Всички те са приели половин литър чай, направен от 750 мг растение.
3. Подобрява здравето на сърцето
Заради антиоксидантите в него, Ройбос е много полезен за сърдечната дейност. В чая има натурални инхибитори на ангиотензин-конвертиращ ензим, по-известни във фармацията като ACE-инхибитори, които се използват за лечение артериална хипертония и сърдечна недостатъчност. Също така Ройбос може да намали лошия холестерол в организма и да увеличи нивата на добрия. Именно лошият холесторол се смята за отговорен за инфаркта.
4. Може да намали риска от ракови заболявания
Ройбосът има високо съдържание на кверцетин и лутеолин, за които е доказано, че повлияват раковите клетки и могат да предотвратят растежа на тумори. Тук трябва да отбележим, че тези съставки се съдържат в по-големи количества в някои плодове и зеленчуци. Въпреки предполагаемо добрия ефект на този етап няма проведени изследвания върху раково болни и как им влияе този вид чай.
5. Повлиява добре при Диабет 2
Това се случва благодарение на аспалатина, който се съдържа в листата на Ройбос. Изследванията върху мишки показват, че този вид флаваноид балансира нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност на клетките.
Има ли възможни странични ефекти?
Като цяло този чай е смятан за безопасен. Съществуват обаче твърдения, че при консумация на големи количества е възможно черният дроб да започне да отделя повече ензими. Също така се смята, че не е добре да се приема от хора с хормонални проблеми, тъй като може да стимулира свръхпроизводство на женския хормон естроген. Но отново говорим само при прием на огромни дози от чая.
Коментари