Поставиха рекорд по сервиране на мексикански такос на фестивал в Гуадалахара. Готвачите са сервирали 44 000 ястия такос по време на вкусния фестивал, който е преведен на 15 февруари.
Такос се приготвя в цяла Латинска Америка, като най-често ястието представлява сгъната царевична питка, която се нарича тортиля, в която има пилешко месо, телешка кайма или някакъв друг вид месо.
За да приготвят ястията, мексиканските готвачи са използвали около 300 литра сос, повече от 36 хиляди килограма тортиля и един тон месо, съобщават организаторите на събитието. Линията от всички тези ястия е била с дължина повече от 2 700 метра.
Всъщност рекордите, вписани в Книгата на Гинес на тема храна, са действително впечатляващи. Един от най-интересните е за най-много приготвени сандвичи за един час. Рекордът е поставен през 2013 година, а броят на сандвичите е 2 706. Между всеки две филии са сложени салата, увит в бекон колбас и сирене.
Друг кулинарен рекорд е този за най-дългото суши рулце – то е направено през 2007 и е с дължина точно два километра. За да бъде приготвено, са използвани над 900 килограма ориз, повече от 3000 краставици и още толкова мариновани репички.
![Тортиля](/files/lib/300x225/mexican-tortilla.webp)
Най-дългата паста пък е приготвена от японската компания Lawson Inc. От фирмата произвели само една нишка с дължина 3.78 километра и след това я сварили цялата.
В САЩ бързото хранене е на почит, затова едва ли някой ще се учуди, че именно там е поставен рекордът за най-тежък сандвич. Тежал е 352 килограма и в него е имало месо, зеленчуци, сосове и хляб.
А ако искате да опитате нещо по-изискано от сандвичи или суши, можете да се насладите на хайверa Алмас. За тази цел обаче ще се бръкнете дълбоко, защото това е най-скъпият хайвер в света, който е записан в Книгата на Гинес в края на 2014 година.
Килограм от хайвера ще ви струва около 30 хиляди евро. Високата цена се дължи на това, че хайверът се добива от изключително рядката риба иранска белуга – яйцата ѝ са почти прозрачни, но често са наричани златни.
Още една особеност на хайвера е, че не може да бъде извличан от какъв да е екземпляр на рибата – белугата задължително трябва да бъде възрастна.
Коментари