Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Моле Поблано - националното мексиканско ястие

Моле Поблано - националното мексиканско ястие

Моле Поблано

Ястието Моле Поблано е традиционно за мексиканската кухня и една от гордостите на екзотичната държава. Приготвянето на този специалитет у дома за мексиканците означава голямо тържество, рожден ден или просто специален празник.

Въпреки че изисква известна подготовка и време за приготвяне, крайният резултат определено ще накара гостите ви да си оближат пръстите.

Думата „моле” произлиза от типично мексиканските диалектни думи “milli” и “molli”, което в превод означава измислица. „Моле” всъщност е сосът, който е ключовата част от ястието, докато „Поблано” означава просто пържено пиле.

Освен в тази гозба, Моле се използва за приготвяне на всякакво месо, пържени яйца, енчилада и какво ли още не. Ако и вие искате да се насладите на ароматната мексиканска кухня, днес ще ви запознаем с начина на приготвяне на Моле Поблано.

Продуктите, от които ще имате нужда, са 150 г сушени чушлета (можете да използвате и български чушки с няколко люти чушлета), 250 мл. пилешки бульон, 200 г лук, 2-3 скилидки чесън, 40 г бадеми, 20 г белени фъстъци, 2 бр. карамфил, 1/4 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. канела, 1 щипка анасон, 200 г стафиди, 50 г горчив шоколад, 2 с.л. олио, сол и 100 г домати.

Пиле с шоколадов сос

Като начало запържваме чушките в тигана. През това време запичаме лекичко ядките заедно с всички подправки и после ги счукваме (може и да се пасират) заедно със стафидите.

Попарваме доматите и ги обелваме като същевременно ги освобождаваме и от сока. Разтваряме пилешкия бульон в 250 мл топла вода.

Идва ред на пасирането на доматите и чушките. Докато трае този процес, започваме леко да разреждаме с половината от бульона.

След това запържваме ситно нарязания лук в една тенджера, където постепенно доливаме и пасираните домати и чушки. Прибавяме ядките и варим на слаб огън още около десетина минути.

Нужната гъстота постигаме като добавяме постепенно и останалата част от бульона, а накрая овкусяваме всичко това с пресованите скилидки чесън, настъргания шоколад и 2-3 щипки сол.

Приготвеният ароматен сос се сервира, както казахме, с пържено пиле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest