Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на вкусните понички без пържене

Тайната на вкусните понички без пържене

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Понички

Поничките са една от най-любимите храни в САЩ, а и по света. У нас все още остават на заден план след бухти и банички, но редица вериги все по-често предлагат в менюто си различни техни разновидности.

Поничките са лесни за приготвяне и у дома, стига да следваме точните указания. Ето как да си приготвите вкусни понички стъпка по стъпка, и то без пържене.

На 14 септември отбелязваме вкусния ден на поничките - затова нека видим как да ги направим перфектни.

Вкусни понички без пържене

Необходими продукти: 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. топено масло, 125 г брашно, 1/4 ч.л. сол, течно масло за намазване

Начин на приготвяне: Тайната на поничките без пържене се крие в температурата на продуктите. Те трябва да се извадят от хладилника поне час преди готвенето, за да имат стайна температура. Ако са студени, поничките просто няма да се получат, ще станат глетави, ще се ронят и няма да може да ги напълните.

Яйцата, млякото и маслото се разбиват с миксер. Към тях се добавя цялото брашно и солта. Сместа се доразбива още малко, докато стане гладка и без бучки.

Фурната се загрява на 200 °C. Тавичка с легла за кексчета се постила с хартиени капсули и се намазват леко с масло. Тавата се слага във фурната, за да се нагорещи, но не прекалено.

Вкусни понички

2/3 от леглата на тавичката се пълнят със сместа. Поничките се пекат за 20-25 минути или докато се подуят и зачервят. Вратата на фурната не трябва да се отваря по време на печенето. След като се изпекат, се оставят за 5 минути в загасената фурна. След това се вадят и с клечка за зъби се пробива по една дупчица във всяка от тях, за да излезе парата.

Хартиените капсули се отстраняват. Поничките се пълнят с плънка по ваш вкус – солена или сладка. На правилно приготвените понички на дъното се образува отвор, достатъчно голям, за да бъдат напълнени, без да се налага да се режат или дупчат.

Още съвети за вкусни понички

Има няколко тънкости в рецептата за вкусни понички. Така например не е задължително леглата на тавичката да се покриват с хартиени капсули – поничките могат да се пекат и само в добре намазнените легла на формата.

Също така те могат да се пекат и без предварително загрята във фурната тава. Така обаче има опасност от залепване. Сами преценете кое ще е по-удобно за вас.

Вижте още:

- Истинската история на поничките;

- Вредата от донатите и поничките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Илияна Димова
Илияна Димова
като нямат бакпулвер или сода за хляб дали бухват
31.01.2016 13:31
Моника
Моника
Никакви набухватели ли не се слагат
31.01.2016 12:27
1