Оризът е сред основните хранителни продукти в света и основна храна в Азия. Около 100 г от зърнената култура са достатъчни на ден, за да заситят всеки. В ориза се съдържа нишесте, което обаче се преработва бързо от стомаха и не води до затлъстяване и други проблеми.
Оризът е сред предпочитаните продукти както в ежедневния хранителен режим, така и в много диети. Той не предизвиква алергии, тъй като не съдържа глутен.
Съществуват два основни вида ориз – бял и кафяв. Калорийното им съдържание не се различава. В кафявия се съдържат много по-големи количества фибри. Това го прави много по хранителен, т.е. трябват по-малки дози, за да се засити човек.
Кафявият ориз като цяло има доста предимства пред белия. Съставките му обуславят това. На първо място селенът в него доказано ни прави по-здрави. Този елемент предпазва от ракови заболявания и е полезен за щитовидната жлеза.
Друг такъв е калият. Той улеснява безпроблемното изхвърляне на натрупания натрий от организма. Манганът в състава му пък спомага за намаляването на холестерола, поддържането на свежа кожа и намаляването на стреса.
Кафявият ориз е изключително богат на всички витамини от група В. Съдържа и комплекс от въглехидрати. Тяхната комбинация засилва производството на хормона на щастието и действа като мощен антидепресант.
Едно от най-ценените качества на кафявия ориз е фактът, че е мощен антиоксидант. Той убива всички болестотворни носители и подобрява цялостното състояние на организма. Поради това се препоръчва като защита срещу настинка и грип.
Опити безспорно са доказали, че консумацията на кафяв ориз спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.
Рисковете човек да развие диабет намаляват с до 14 % при редовен прием на зърнената култура. Освен това, кафявият ориз е сред най-ценените храни в диетата на диабетиците.
Смята се, че кафявият ориз подпомага репродуктивна система. Освен това има и положителен ефект върху бъбреците.
Коментари