Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства на кафявия пред белия ориз

Предимства на кафявия пред белия ориз

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Кафяв Ориз

Оризът е сред основните хранителни продукти в света и основна храна в Азия. Около 100 г от зърнената култура са достатъчни на ден, за да заситят всеки. В ориза се съдържа нишесте, което обаче се преработва бързо от стомаха и не води до затлъстяване и други проблеми.

Оризът е сред предпочитаните продукти както в ежедневния хранителен режим, така и в много диети. Той не предизвиква алергии, тъй като не съдържа глутен.

Съществуват два основни вида ориз – бял и кафяв. Калорийното им съдържание не се различава. В кафявия се съдържат много по-големи количества фибри. Това го прави много по хранителен, т.е. трябват по-малки дози, за да се засити човек.

Кафявият ориз като цяло има доста предимства пред белия. Съставките му обуславят това. На първо място селенът в него доказано ни прави по-здрави. Този елемент предпазва от ракови заболявания и е полезен за щитовидната жлеза.

Друг такъв е калият. Той улеснява безпроблемното изхвърляне на натрупания натрий от организма. Манганът в състава му пък спомага за намаляването на холестерола, поддържането на свежа кожа и намаляването на стреса.

Кафяв и Бял Ориз

Кафявият ориз е изключително богат на всички витамини от група В. Съдържа и комплекс от въглехидрати. Тяхната комбинация засилва производството на хормона на щастието и действа като мощен антидепресант.

Едно от най-ценените качества на кафявия ориз е фактът, че е мощен антиоксидант. Той убива всички болестотворни носители и подобрява цялостното състояние на организма. Поради това се препоръчва като защита срещу настинка и грип.

Опити безспорно са доказали, че консумацията на кафяв ориз спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Рисковете човек да развие диабет намаляват с до 14 % при редовен прием на зърнената култура. Освен това, кафявият ориз е сред най-ценените храни в диетата на диабетиците.

Смята се, че кафявият ориз подпомага репродуктивна система. Освен това има и положителен ефект върху бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Емилия
Емилия
Неотдавна налетях на чудесна рецепта за варене на ориз (кафяв, разбира се) В тенджерата наливате вода два пъти повече от обема на ориза (1:2). Добавяте 5-6 резанчета джинджифил, 5-7 скилитки чесън и 3 с.л. соя сос. Загрявате до врене и добавяте добре измития ориз в поне 3 води. Като заври посолявате водата и намалявате температурата й до къкрене. Тогава слагате капака и нека къкри до омекване на ориза. И нищо повече не му трябва. Така става добра гарнитура към зеленчуси на скара или печени капии или паниран патладжан или някое месо....
22.12.2014 02:42
1
Емилия
Емилия
Браво за тази статия!!!!
22.12.2014 02:22