Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвянето на кафяв ориз

Съвети при приготвянето на кафяв ориз

Как да готвим кафяв ориз

Оризът има много разновидности - освен бял, съществуват още черен ориз, червен ориз и кафяв ориз. За кафявия ориз ще поговорим по-специално в тази статия и за това как да готвим с него.

В някои части на света се използват само няколко разновидности на белия ориз. Но тук фокусът пада върху кафявия ориз.

Като за начало ще кажем, че кафявият ориз е цяло, естествено зърно, което не е подложено на смилане и белене. Като цяло, структурата на всички видове оризови зърна, както и на всички други зърнени култури, е една и съща - горният слой на зърната е с по-твърда обвивка, без в това число да влиза кората. Там се съдържа ниацин, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, както и много голяма част от минералните вещества калий, магнезий, фосфор, селен, цинк.

Кафявия ориз е с богато съдържание на фибри, а съдържанието на протеин е само 10%. Кафявият ориз има много добро влияние върху нашия организъм, защото подобрява неговите защитни функции, подпомага по-добрата функция на някои системи в тялото като нервна, кръвоносна и храносмилателната.

Как се приготвя кафяв ориз

Кафяв ориз
Снимка: Веселина Константинова

- Единствената разлика в готвенето между белия и кафявия ориз е времето за тяхното приготвяне. Белият ориз се готви значително по-бързо. Кафявият ориз изисква повече време за готвене. Както знаем, белият ориз поема вкуса на всички съставки, които се слагат в него, но с кафявия ориз трябва да се внимава, защото някои съставки могат да убият неговия вкус;

- Единствената трудност, която можете да изпитате при готвенето на кафяв ориз, е тази, че той трябва да се кисне доста дълго време, преди да се премине към термична обработка. Докато се готви кафявият ориз, специалистите препоръчват да се смени два пъти водата, в която се готви;

- Другата част от готвенето на кафявия ориз по нищо не се различава от тази на белия ориз. Неизмитите зърна на кафявия ориз, след като бъдат измити, се накисват във вода и се оставят така минимум 10 часа в студена вода. Най-добре е, преди да готвите с кафяв ориз, да го оставите накиснат за една нощ. Дългото накисване на зърната кафяв ориз се препоръчва, когато ще готвите такива ястия с кафяв ориз, чиято технология не позволява да сменяте водата - като например оризови кюфтета, крилца с ориз и печива;

- Ако ще го използвате за гарнитура, тогава можете да му смените водата два пъти. Предимство на кафявия ориз пред белия е това, че ястията имат ронлива текстура и зърната не се слепват.

Вижте още съвети как да сготвим кафяв ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest