Много хора искат да отслабнат, но не знаят кой хляб да изберат, когато са на диета. Магазините предлагат много видове хляб, като се започне от бял, типов, пълнозърнест и се стигне до хляб от лимец, хляб с тиква, зеленчуков, със семена и др.
Често в хляба има добавки от цели семена и билки, в други има маслини и сушени домати. Кой хляб да изберем, това е въпросът, на който ще се опитам да помогна. Хората не са запознати с рисковете, които крие консумацията на бял хляб и подценяват здравословния пълнозърнест хляб.
Белият хляб не е полезен, защото в него има ниско съдържание на полезни вещества. Хлябът доставя много витамини, фибри, ако е пълнозърнест, затова той е вашият хляб, ако сте на диета.
За да се получи бяло брашно, зърната се рафинират, което значи че се отделят от зародиша и от външния слой трици. Така стават вкусни и гладки, но се премахват повечето фибри, витамини и минерали като магнезий, цинк, витамин Е и полезните аминокиселини.
След този процес на рафиниране остава само нишесте. То се усвоява бързо от човешкия организъм, влиза в кръвта ни като глюкоза. Така рязко се покачва кръвната захар и както бързо се качва, така и бързо спада, а ние отново сме гладни, затова белият хляб е вреден. От друга страна пълнозърнестият хляб запазва всички хранителни вещества.
Те подобряват дейността на стомашно чревния тракт и помагат на ленивите черва. Този хляб има по-нисък гликемичен индекс, затова е по-стабилен и траен източник на енергия и помага за нормално тегло. Това намалява риска от диабет и от сърдечни заболявания.
Винаги когато купувате хляб четете на етикета коя е първата съставка. Трябва да е от цели зърна пшеница, ръж, овес.
Внимавайте при избора си, защото има и измами. Съветвам ви да изберете пълнозърнестия хляб за добро здраве, тонус и перфектно тегло!
Коментари