Хлябът, независимо под каква форма е поднесен, е неизменна част от хранителните навици на много култури, и то от векове. В Мексико си похапват така познатите ни тортили, в страните от Арабския свят наблягат на техните си арабски питки и на лаваша, французите обожават своя бриош, руснаците своя хляб с квас, а българите обожават класическия бял хляб.
Все повече изследвания обаче сочат, че именно класическия бял хляб е препоръчително да бъде заменен с пълнозърнест, защото последният съдържа в себе си много въглехидрати, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен, витамини от Е и В групата и др. безценни за човешкия организъм съставки.
Световноизвестният биолог Александър Созикин, който е и доцент от катедрата по физиология, човешка екология и биомедицински знания на Държавния образователен университет, твърди че: „най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин”.
Преди да ви покажем истинската хранителна стойност на пълнозърнестия хляб, нека първо разгледаме как той се приготвя.
Този вид хляб се нарича така, защото се прави чрез смилането на цели зърна пшеница, които не се почистват предварително от външния им слой, в който се намират и най-ценните им вещества.
Пълнозърнестият хляб има много повече фибри и по-малко скорбяла в сравнение с обикновения бял хляб, приготвен от брашно тип 500. Консумацията на пълнозърнест хляб го прави особено подходящ за хората, които следят теглото си. Той ще подобри храносмилането ви и същевременно ще ви държи дълго време сити.
Сега ще ви разкрием и подробно каква е хранителната стойност на пълнозърнестия хляб.
В 100 г пълнозърнест хляб се съдържат около 250 калории, 15 г протеин, 47 г въглехидрат, 8 г фибри, 7 г фибри и 5 г мазнини. Можете да срещнете и пълнозърнест хляб, в който да има под 230 калории, докато при обикновения бял хляб калориите са над 280.
Освен всички свои безценни за човешкото здраве съставки, за които споменахме в началото на статията, пълнозърнестият хляб е богат и на фитонутриенти, които са вид антиоксиданти и могат да намалят риска от редица заболявания, включително и хронични.
В заключение ще кажем, че редовната, но не прекомерна консумация на пълнозърнест хляб води до контролиране нивата на кръвната захар, осигурява здраве за сърцето, регулира теглото ни, подобрява храносмилателната дейност и не на последно място - влияе благотворно и върху психичното ни здраве.
Вижте повече за пълнозърнестото брашно и разберете кои са истинските пълнозърнести храни, за да може да ги включвате по-често в менюто си.
Коментари