Ние жените явно ще трябва да се лишаваме от тестените изделия и най-вече белия хляб. Оказва се, че те са изключително вредни за женското здраве, твърдят италиански учени.
Те са провели мащабно проучване, което е обхванало повече от 47 000 мъже и жени. Богатите на глутен тестени изделия бързо се абсорбират от организма и увеличават нивата на глюкозата в кръвта. Честата консумация на бял хляб и различни видове паста увеличава два пъти риска от сърдечно-съдови заболявания при жените, заключват учените.
Изследванията посочили, че мъжете не са застрашени от сърдечно-съдови проблеми. Вредния ефект при жените се наблюдава само при консумация на бял хляб, но не и при ядене на пълнозърнести и ръжени продукти, които са богати на фибри и баластни вещества, уточняват учените.
Пълнозърнестите хлябове са храна, която допринася за по-добрия хранителен баланс. Те осигуряват значителна част от въглехидратите, фибрите, растителните мазнини, минералите и витамините, необходими на организма. Аминокиселините в черния хляб пък са особено необходими на организма за изграждане на собствени белтъчини.
Хлябът и тестените изделия са храни, които се усвояват бавно от организма. Те създават усещане за ситост и не предизвикват рязко повишаване или понижаване на стойностите на кръвната захар. Хлебните изделия съдържат и витамини от група В, които подпомагат работата на мозъка и нервната система. Отговарят и за доброто състояние на кожата и лигавиците.
Британски диетолози пък установиха преди време, че изключването на глутен-съдържащите продукти като пшеница, ечемик и ръж от хранителния режим без медицинска причина може да провокира сериозни здравословни проблеми.
Хлябът е храна, която допринася за по-добрия хранителен баланс, осигурявайки значителна част от въглехидратите, фибри, растителни мазнини, минерали и витамини, необходими на организма.
Коментари