Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликата между кроасаново и бутер тесто

Разликата между кроасаново и бутер тесто

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кроасани

Кроасановото тесто и бутер тестото си приличат по това, че и двата вида тесто се разцепват на пластове, когато се пекат. Разликата в чисто вкусовите усещания е, че кроасановото тесто е по-меко и въздушно, а бутертестото е по-плътно, затова пък отгоре се получава апетитна златиста хрускава коричка.

Кроасановото тесто се приготвя с мая, за разлика от бутер тестото. Но и в двата вида тесто се слага доста масло. Тестото за кроасани се приготвя с яйца, за разлика от бутер тестото, в което не се слагат яйца.

За да направите тесто за кроасани, са необходими 600 грама брашно, 2 бр. яйца, 300 милилитра прясно мляко, 320 грама масло, 100 грама захар, 12 грама суха мая, 10 грама сол.

Сухата мая се разтваря в малко топла вода. Можете да използвате също така кубче мая, но то се разтваря в топла вода с добавка на захар и се чака повече време, за да шупне.

Брашното се пресява през сито, за да бъде тестото по-пухкаво, и се смесва със захарта и солта. В брашното се прави кладенче, налива се разтворената във вода мая, яйцата и около 250 милилитра топло прясно мляко.

Като се бута внимателно брашното от ръбовете към кладенчето, се замесва тесто. Ако тестото се получава прекалено плътно, се добавя още прясно мляко.

Трябва да се получи еднородно тесто, което се отделя от ръцете. Меси се добре и след това се покрива с кърпа или найлон. След час и половина тестото трябва да увеличи обема си.

Отново се меси и се слага на най-долния рафт на хладилника за час и половина. Охладеното тесто се омесва и се разделя на две равни части. Едната част се връща в хладилника, а другата се разточва тънко и се намазва с разтопено масло, като се оставя откъм единия край десет сантиметра ненамазано тесто.

Бутер Тесто

Тестото, намазано с масло, се навива на руло, и с помощта на остър нож се разрязва на две по дължина. Всяка от двете дължини се разрязва на три части и те се слепват, като се намазват с масло.

Тестото се слага в найлонов плик и се връща в хладилника за четири часа. Същото се прави и с другата половина от тестото. След като минат четири часа, всяко парче тесто се разточва на кора с дебелина три милиметра и се оформят кроасаните, като се разрязва тестото на триъгълници, слага се плънка в единия край и се навиват. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Най-лесният начин да направите бутер тесто е от 4 чаши брашно, 250 милилитра вода, 500 грама масло. Брашното се пресява през сито, омекналото масло се нарязва и се добавя към брашното. Получават се трохи, към които се добавя студена вода и се омесва тесто.

То се слага в хладилника за едно денонощие, като няколко пъти се изважда и се размесва. При по-сложния начин на правене на бутер тесто се замесва тесто само от вода и брашно, разточват се кори, като всяка се маже обилно с масло и се слепват една с друга. След това корите се слагат в хладилника за няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest