Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да ядем хляб редовно

Защо трябва да ядем хляб редовно

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Домашен хляб с чесън

Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изобщо хляб, тъй като той е много полезен за организма.

Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменими аминокиселини. Хлябът е източник на витамини от групата В. Той служи като всекидневен доставчик на растителни влакнини.

Хлябът е източник на необходими минерални вещества и най-вече калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини и минерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна.

Ако премахнете изцяло хляба от менюто си, първото, което ще се случи, е че ще изпаднете в депресия, ще станете избухливи и раздразнителни, ще се преуморявате твърде лесно.

Освен това ще сте постоянно недоволни от себе си и няма да сте уверени в собствените си сили. Това се предизвиква от липсата на достатъчно витамин В, който се съдържа в големи количества в хляба. Той изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е сериозна защита срещу стрес.

видове хляб

Следващата неприятност, която ви очаква, ако се откажете от хляба, са проблемите със стомаха, тъй като хлябът съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.

Ако изцяло игнорирате хляба, това може да се отрази негативно върху състоянието на вашите кожа и мускули. В пшеничните продукти се съдържат много полезни аминокиселини.

Мекият бял хляб е вреден за организма, но е много трудно да се въздържите да хапнете поне малко от него, тъй като е мек, ароматен, с хрускава коричка.

Но точно този мек топъл бял хляб вреди най-много на организма, тъй като предизвиква обилно слюноотделяне, което при редовна консумация може да отключи гастрит.

Добре е да съчетавате хляба със супи, тъй като така организмът ви получава двойна полза – от супата и от полезните влакнини в хляба, които ще ви заситят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
512
46
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Тони
Тони
Всичко това за хляба е вярно но има едно голямо "НО".А именно че това е било в миналото.Сегашния хляб е микс от химия да не говорим за пшеницата която е генно модифицирана и съответно много вредна.Глутена в нея е увреден и вреден за здравето.Засяга мозъка и други органи.Да не говорим и за маята с която се прави също вредна.Има много книги изписани на тази тема от хора изследвали с години.Но не се афишира.Махнете хляба за да сте здрави.Аз не го консумирам от няколко месеца и не ми липсва.Има куп други заместители.
Това се отнася за всички тестени изделия.Всеки сам избира за себе си.
04.06.2015 13:29
45
5
милко
милко
Стига тъпи коментари ,никакъв проблем е по една филийка черен хляб на ядене ,да белият е по-вреден но от малко никой не е умрял.
11.02.2015 23:06
15
5
Любо
Любо
Лимец или спелта?
28.09.2014 06:52
11
7
София
София
Всяко нещо с мярка е полезно.
Изключването на която и да е храна от менюто е началото на психопроблем. Пазете се!
10.03.2014 13:02
28
7
палео
палео
зърнени храни, растителни масла и захари, и всичко което ги съдържа е първото нещо, което трябва да разкарате, елементарно. само полза ще имате. защо - има тонове писано по въпроса.
22.02.2014 02:16
10
17
Ники
Ники
Полезен друг път жажажа по добре да си изкусам една паница овесени ядки вие си яжте леба
09.02.2014 20:55
14
19
аз
аз
някой да ви е казъл хляба от магазина ? хахаха глупави хора
20.01.2014 13:23
11
10
1
Покажи всички подкоментари
мери
мери
До :) - ти сама разбра ли дали ядеш хляб?
05.11.2013 22:02
2
4
Танита
Танита
Един мъж е написал коментар и едно нормално изказване има.
19.10.2013 14:26
5
3
Анжи
Анжи
По голяма глупуст не съм чувала!
24.08.2013 20:58
8
7
tangra
tangra
Абсолютно заблуждение.
Хляба е всичко но не и полезен.
Най е полезен за прасето, особено ако го искате с по голяма сланина. Вижте прасето и после се вижте и вие, ако вече не сте си лика прилика помислете пак за хляба.
22.07.2013 14:57
2
18
Ася
Ася
Хлябът,който ядем е кошмар,който не знаем какво съдържа!!!!!Наложителна е намесата на държавата за контрол поне над това свещено право-да ядем Хляб!
17.06.2013 23:13
9
1
:)
:)
В днешно време мисля,че хлябът не е никак полезен.Преди 4 години се отказах от белия хляб и започнах да ям само пълнозърнест,но след това разбрах,че всъщност ям бяло брашно смесено с малко количество пълнозърнесто и малко семена и дори не знам дали изобщо има нещо полезно в този хляб.Проблема на бялото брашно не е качването на килограми,а това че като го яде човек не приема нищо полезно,а само си вреди на здравето(особено вредно е за жените)!До ден днешен аз не ям хлябът,който семейството ми купува от магазините,ям си само хлябът,който сама си приготвям и нямам никакви проблеми! :)
12.06.2013 15:13
3
1
Ния
Ния
Това че не се отнася за теб, не значи че не е правилно.
Не е ли по-добре да се въздържаме от ранни изказвания по темата?
10.06.2013 18:23
4
menimen
menimen
То това днешното хляб ли трябва да го наричам??Полезен е истинският хляб.
30.05.2013 18:32
4
Georgio
Georgio
Не трябва да се прекалява, важна е дозата.
И да качваш мазнини от прекомерното ядене на хляб пак не е работа. Аминокиселините и влакнините могат да се набавят и от другаде. Всички тези минерали и аминокиселини ги има в пчелният мед и полена не съм изследвал количествата на едното и другото, но вероятно лъжица мед замества филия хляб. Поздрави .. Филия, две.
14.05.2013 22:05
1
ani
ani
Донякъде е вярно ,но не съвсем,голяма част от хората имат непоносимост към глутен и в този случай консумацията му не е желателна.Така ,че освен ползи могат да настъпят нежелани реакции на организма като обриви,повишаване на температура,диария,подуване на стомаха и червата.
14.05.2013 22:05
Нели
Нели
Аз мисля, че авторът на статията заслужава поздравление!
28.04.2013 14:44
1
3
Стан
Стан
Почти не не ям хляб и не страдам от всичко написано по горе. Така че смятам това за едни големи ГЛУПОСТИ
27.04.2013 23:12
3