Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим крехък заек

Как да сготвим крехък заек

Печен Заек

Заешкото месо е едно от най-вкусните, полезните и нискокалоричните. За разлика от свинското месо, с което ако прекалявате, със сигурност ще трупнете няколко килца отгоре, заешкото месо се препоръчва дори за малки деца и за хора, страдащи от затлъстяване или диабет. Ето обаче какво е добре да знаете ако искате заешкото месо да стане крехко, без да се усеща характерната му сухота:

Винаги когато готвите заешко месо, подбирайте само домашно отглеждани зайци. Те са много по-крехки и нямат нужда да бъдат киснати предварително в марината или в подсолена вода.

Измийте заека на течаща студена вода, преди да го обработвате по какъвто и да е начин. Не е желателно да кисне дълго време във водата.

Заек

Заешкото месо е доста сухо, поради което е добре, ако го пълните и печете цял във фурната, да го намажете добре със смес от масло, сол и червен пипер. Можете дори да го покриете с хартия за печене, за да не изсъхва допълнително.

Най-добре ще сготвите цял заек, ако го покриете с резенчета бекон. Освен че беконът ще предпази заека от изсушаване, той ще придаде своя аромат на заешкото месо и ще го направи същевременно много крехко.

Няма да сбъркате ако сготвите заека не в обикновена тава за печене, а в гювеч. Независимо дали ще го пълните или ще го порционирате, няма месо, което да не става крехко, след като е бавно печено в гювеч. Дори не е задължително да запечатвате глинения съд.

Ако не сте успели да се сдобиете с домашен заек, е добре преди това да го накиснете в марината, в която освен вода сте сложили сол, оцет и подправки по избор.

Заек в Гювеч

Разпространена и подходяща за приготвянето на заешко месо е марината, направена от 2 л вода, 250 мл оцет, 500 мл бяло вино, няколко зърна черен пипер, 2 дафинови листа, 1 морков и 1 глава кромид лук.

По желание могат да се добавят и карамфилчета. Всичко това се вари за около 15 минути и след като изстине, в тази течност се накисва заекът, като от време на време трябва да се обръща. Престоява така около 5-6 часа.

Много вкусно става фрикасето от заек, което се приготвя по аналогичен начин като пилешкото фрикасе. Ако изпечен на фурна заекът пак Ви се струва прекалено сух, можете следващият път да го приготвите паниран. Имайте предвид обаче, че така ще е доста по-калоричен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен