Към печеното месо е хубаво да си подготвим и някакъв сос, за да не бъде прекалено сухо ястието. Подбрали сме ви три различни рецепти за сос, които подхождат на печеното месо.
Първата рецепта е гъбен сос, който е изключително подходящ за печено свинско, но ако предпочитате, можете да ги съчетаете и с друг вид месо. За да си го направите, ще ви трябват следните продукти:
Сос с гъби
![Гъбен Сос](/files/lib/300x225/mushroom-steak.webp)
Необходими продукти: 400 г гъби, 50 г масло, 2 с.л. брашно, 120 мл прясно мляко, смлян черен пипер, сол, мащерка.
Начин на приготвяне: нарежете гъбите на ситно, след което ги задушете в маслото. Като пуснат течността, оставете я да изври, след което добавете брашното и разбъркайте.
![Сос](/files/lib/300x225/sosove14.webp)
Пържите всичко това 2 минути и като смени цвета си, започвате да наливате прясното мляко, докато сосът постигне желаната от вас гъстота. Накрая посолявате и добавяте шипка мащерка и черен пипер на вкус.
Следващото ни предложение е подходящо за печено на скара месо – то може да бъде свинско или пилешко. Нарязвате на ситно глава лук и я слагате заедно със нарязана скилидка чесън да се запържи на тиган. След като станат златисти на цвят, добавете около 200 г доматен сок и ситно нарязана зелена чушка.
Когато доматеният сок смени цвета си, време е да сгъстите соса, като добавите супена лъжица брашно, която предварително сте разтворили в същото количество вода.
![Сметанов Сос](/files/lib/300x225/parjola_sos.webp)
Подправките, които трябва да сложите са сол, черен пипер и малко чубрица. След това доливате около 80 – 100 г вода и оставяте соса да ври до момента, в който стане достатъчно гъст за заливане на месото. По желание добавяте и нарязан магданоз.
Последното ни предложение е със сметана и лук, ето и точната рецепта:
Сметанов сос за печени меса
Необходими продукти: 4 глави лук, 350 г заквасена сметана, 2 -3 с. л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко и 80 г масло, смлян черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: нарежете на шайби лука и го залейте със студена вода – сложете на котлон да заври и след като омекне зеленчука, премахнете от котлона и отцедете. Лукът слагате да се запържи в сгорещено масло.
След това добавяте брашното и когато промени цвета си, заливате със сметаната и прясното мляко. Сместа къкри около половин час. Накрая добавяте сол и черен пипер. По желание прецедете сместа и сервирайте само соса, без лука, но задължително топъл.
Коментари