Лещата е изключително вкусна и е с толкова много ползи за организма, че не е за вярване. В нея се съдържат изключително много полезни вещества. Това я прави една от храните, които задължително трябва да приготвяме и консумираме по-често.
Тази суперхрана е традиционна за нашата страна, но се консумира и в Близкия изток, както и в Индия.
В лещата се съдържат:
- Протеини;
- Фибри;
- Желязо;
- Калий;
- Магнезий;
- Фолат;
- Витамин В6;
- Цинк;
- Витамин В5.
Лещата може да понижи нивата на холестерола в кръвта, защото в нея се съдържат разтворими фибри. Това води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
В лещата се съдържа също и фолиева киселина и магнезий, които подпомагат здравето на сърцето. Магнезия също подобрява и притока на кръв, кислород и хранителни вещества в тялото.
Флоатът, който също се съдържа в лещата, понижава нивата на хомоцистенин, който е сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания.
Фибрите, които се съдържат в лещата, помагат и при запек и други проблеми с храносмилането. Лещата се нарежда на трето място сред всички бобови растения и ядки по съдържание на протеин.
Тя съдържа в себе си 35% протеин, което се равнява на количеството протеин в телешкото месо, пилешкото и рибата.
В лещата се съдържат също и въглехидрати /в 100 грама леща се съдържат 15-25 грама въглехидрати/.
В лещата се съдържа малко количество калории, което я прави много добра и препоръчвана при диети. В една чаша сварена леща има 230 калории.
Тя съдържа също и белтъчини и минерали. Когато хапвате леща, вие си набавяте антиоксиданти, които намаляват шансовете да развиете атеросклероза.
И след всичко, казано до тук, ви предлагаме да приготвите една вкусна леща по някоя от нашите рецепти за леща яхния, постна леща, супа от леща.
Коментари