Gotvach.bg»Съвети»Как се готви вкусна леща?

Как се готви вкусна леща?

Как се готви вкусна леща?

Лещата е едно от традиционните български ястия и в много български семейства се приготвя често. Но как се готви вкусна леща, ще разберем в следващите редове. Както при приготвянето на всяка друга храна, така и при лещата има тънкости.

1. Първо трябва да сте наясно кой вид леща точно е подходящ за готвене, защото на пазара има голямо разнообразие от видове леща- червена, зелена, черна, кафява;

- Червената леща се готви много бързо и се използва най-често в националната кухня на Мароко. В България, червената леща се използва най-често като добавка към различни салати или за направата на вкусна крем супа от леща;

- Черната леща пък се консумира най-често в Русия;

- Зелената леща е известна във Франция;

- В България най-често използваната леща е кафявата;

Този вид леща е най-подходяща за приготвяне на леща супа или яхния от леща.

- За да сготвите 1 тенджера сварена леща, са нужни около 500 грама леща, която предварително трябва да е измита и почистена. Тя трябва да се мие със студена вода, и е хубаво да бъде накисната за малко, защото така ще се отделят замърсяванията. За да се сготви вкусна леща, ще са нужни също и лук, морков, черен пипер, чушка, чесън, червен пипер, домати и олио. Най-добрата подправка за лещата е чубрицата;

2. След като вече сте избрали лещата и сте я измили, е време да се свари. Това трябва да става на не много силен котлон. За да се свари кафявата леща са нужни около 30 минути, за да се свари. Заедно с лещата, сложете чесъна, лука, морковите и чушките.

3. След като лещата със зеленчуците са се сварили, се слага доматеното пюре и овкусете лещата. След това се оставя лещата да ври за още 10-15 минути. Доматите ще направят лещата по-гъста и вкусна. Ако не ви е достатъчно гъста, може да я сгъстите с 1 с.л. брашно. Не трябва да забравяте да сложите чесъна и чубрицата на лещата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати