Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Тайните на вкусния боб, леща и нахут
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-19%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.82 лв.

Преди приготвянето на боб, леща и всички видове бобови култури е добре да се накиснат за една нощ в студена вода, при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода.

Водата, която не е попила в боба, се излива на сутринта и той се залива отново с прясна вода. Бобът се готви най-добре в широка тенджера.

Съдът трябва да е с дебело дъно и плътно затварящ се капак. Предварително накиснатият боб трябва да бъде покрит с вода и отгоре да има още три сантиметра течност.

Ако бобът не е бил накиснат, трябва водата над него да е доста повече. Докато бобът не омекне, той не трябва да се соли, защото това ще увеличи времето за варене.

Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Същото се отнася и за други добавки към боба – доматено пюре, соев сос, кисело зеле, вино. Те се добавят, когато бобът е омекнал напълно.

Подправки като дафинов лист, куркума, лук, чесън се добавят по време на варенето на боба. По време на варенето те не пречат на процеса.

В готовото ястие, за да се усвои по-добре калцият от него, се добавя лимонов сок или оцет, а също така може да се добави сок от кисело зеле.

Когато бобът заври, първата вода се изхвърля. След това се долива нова и се вари наново. Това се прави, за да не се предизвикат стомашни проблеми.

Другите бобови култури не се нуждаят от такава процедура. Можете да приготвите зърна от нахут по технологията, по която се приготвя боб.

Когато приготвяте леща, технологията с доматеното пюре е същата като при боба - то се добавя едва когато лещата омекне. Не режете чесъна за лещата, а пускайте цели скилидки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
41
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Дан
Дан
Има боб който без накисване става на пюре за не повече от час,а други с накисване и 8 часа варене си остава все твърд,тъй че е относително.
27.07.2015 19:04
2
1
1
Покажи всички подкоментари
пух
пух
А малката, но не маловажна подробност, че ако сте решили да смените водата след завиране, то задължително тази с която заливате горещия боб трябва да е гореща. Ако залеете горещ боб със студена вода преди да е омекнал, считайте, че независимо от сорта и до другия ден да се вари ще си остане неприятно твърд, макар и сварен.
16.07.2015 08:23
3
колай
колай
Храня 3000 човека в един завод,представете си как се сменя водата на 210кг.боб,а от тези хора никой не се е оплаквал от стомах.Престанете с тия митове,сменя се водата само на цветният или шарен боб.
02.05.2015 18:38
10
2
1
Покажи всички подкоментари
Емилия
Емилия
Изпробах нахут, леща и боб (сорт "канадски") заедно варени с морков !!!!!!!!!!!
23.12.2014 04:25
2
1
Покажи всички подкоментари
Кирил
Кирил
И децата знаят че на боба се слага джоджен!!!
09.06.2014 08:44
11
1
Виктор
Виктор
Един път си хапнах боб-чорба в един крайпътен ресторант по старото шосе за Пловдив! Имаше невероятно приятен вкус! Попитах готвача каква подправка е сложил, но той ми отказа - било готварска тайна! Някой знае ли нещо по въпроса?
01.06.2014 13:42
2
Покажи всички подкоментари
Sfetulia
Sfetulia
Какви пропорции, какви глупости?! Всичко зависи от сорта на боба. Значи киселото зеле забавя процеса на варене, а за да се усвои калция се добавя ...зелев сок при варенето. Нещо ми убягва логиката, ама нищо. Лещата няма нужда от накисване. Ако го направите за една нощ, после ще са ви необходими пет минути, за да я наготвите. Съвет към четящите: подлагайте на съмнение всяка информация, докато не я проверите. Черпете знания от различни източници.
31.01.2014 14:58
18
2
2
Покажи всички подкоментари
Маргарита Димитрова
Маргарита Димитрова
Разбира се, на боба е слага сол, червен пипер и джоджън. Малко чесън може да се добави по желание накрая ♥
11.01.2014 16:39
6
Валентина Печева
Валентина Печева
Какви са тези глупости-дафинов лист и куркума за варене на боб...всеки знае какви са традиционните подправки за хубав и вкусен сготвен по български боб, хайде да не си съчиняваме нови рецепти....
21.11.2013 22:54
22
3
2
Покажи всички подкоментари