Бобовите култури имат редица известни ползи за човешкия организъм. Недостатък при тях е, че изискват значително време за приготвяне. Въпреки това техните ценни вкусови качества ги нареждат на почетно място в света на кулинарията.
Нахутът е една от бобовите култури, заради които трябва да отделите много време за приготвяне. Въпреки това неговото приложение е широко, тъй като придава специфичен насищащ вкус на всяко ястие. В последните години закуските от нахут добиват значителна популярност.
Те са здравословна алтернатива на първото дневно ядене, тъй като бобовото растение регулира кръвната захар, спомага за сваляне на излишните килограми, спомага в нормалната сърдечно-съдова дейност и е страхотен източник на протеини. Освен това, нахутът има доказано благоприятно действие върху зрението, подобрява мозъчната функция и укрепва двигателната система на човека.
Ето ви няколко страхотни идеи за закуска с нахут:
Нахутени топчета
За тази рецепта можете да използвате нахут или фасул. Необходими са ви нахут, лук, орех, фъстъци, чесън, сол и масло. Първо накисвате нахута, след което източвате водата и оставяте зърната да изстинат. След това изпичате ядките и ги поставяте в блендер, като добавяте към тях чесъна и смилате до получаване на каша.
Охладените зърна от нахут също смилате и комбинирате всички съставки заедно. Добавят сол и пипер на вкус. Накрая от получената смес започвате да образувате малки топчета. По желание можете да ги охладите преди консумация.
Закуска с нахут и авокадо
За целта ви трябват нахут, авокадо, лимонов сок, сол, пипер и малко зеленина. Отново накисвате първо нахута и го оставяте да изстине. След това нарязвате авокадото и го почиствате добре.
Слагате го заедно с нахута, добавяте сол и пипер на вкус, след което лимонов сок. След това започвате да разбивате. Към получената смес добавяте зеленина и останалия сварен нахут. Разбърквате добре и вашата закуска с нахут е готова.
Закуска с нахут и ядки
Тази рецепта е сравнително елементарна за изпълнение. Необходимите съставки са червен и жълт лук, нахут, чесън, ядки, зехтин, хмел, лимонов сок. След като накиснете нахута, го блендирайте.
Изстискайте чесън в малко олио, като добавите хмела и лимоновия сок и смелете всичко заедно. Нарежете фино малко зеленина, която може да бъде копър, кантарион или магданоз. Изсипете я в нахута, добавете към него чесново масло и ядките. Разбъркайте добре, след което посолете на вкус. Нарежете червения лук и го разпръснете най-отгоре. Вашата страхотна закуска с нахут е готова!
Ако искате, може да разледате и още вкусни идеи с нахут, подходящи за обяд или вечеря:
- фалафели;
Коментари