Малиджано, или зелен айвар, е традиционна балканска разядка, която по цвят напомня понякога и на песто. Приготвя основно от пюрирани патладжани, зелени чушки, чесън, слънчогледово масло. Името си получава от италианската дума за патладжан – melanzane.
Характерна е за Македония, но е широко популярна и в други балкански страни като Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, където рецептата за Малиджано търпи известни изменения.
Например на някои места добавят към патладжана и чушки, сирене, ядки. При всички случаи резултатът винаги е превъзходен и крайният продукт е с наистина завладяваш вкус.
Малиджано се поднася винаги с къшей хляб. А когато към него се добавят маслини или сирене, се получават незабравими сандвичи.
Ето и как сами да приготвите най-вкусното домашно малиджано:
Рецепта за Малиджано
Необходими продукти: 2 средни патладжана, 1 кг зелени чушки, 1/2 глава чесън, 70 мл олио, 2 с.л. оцет, сол – на вкус
Начин на приготвяне: Измийте чушките и ги подсушете. Почистете ги от семките. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 200 градуса до готовност. Същото направете и с измитите и подсушени патладжани.
След като зеленчуците се поохладят, ги обелете от люспите и ги почистете добре. Поставете ги в кухненски чопър заедно с другите съставки. Пасирайте, докато получите пюре. Поднесете го с хляб и сирене.
Ако имаш патладжани под ръка, опитай и гръцкия вариант - Мелидзано салата, класическата разядка баба гануш или тези разядки с патладжан.
Коментари