Мохито е много популярен летен коктейл с кубински корени. По правило той се приготвя от мента, ром, лайм, пудра захар и сода. Именно комбинирането на тези свежи съставки превръщат оригиналното Мохито в перфектния избор за летните партита и почивките край морето.
На 11 юли в САЩ пък се отбелязва денят на Мохитото.
Този класически коктейл има еквивалент, който е дори още по-освежаващ, можете да си направите и в домашни условия, при това с една много интересна българска подправка.
Калоферчето е ароматна трева, която расте по слънчевите поляни, където се среща и мащерката. В миналото се е употребявало често в местната кухня на някои български региони.
По аромат и вкус растението напомня на зелен лимон и мента, поради което се използва при приготвянето на агнешко, риба, бобени ястия. Подходящо е и за летни коктейли от типа Мохито.
Ето и една примерна рецепта за Балканско Мохито, с която да се разхладите в горещините:
Необходими продукти: 4 лимона, 4 с.л. мед, 3 стръка калоферче, газирана вода
Начин на приготвяне: Лимоните измийте добре и ги нарежете на шайби. Поставете ги в голяма кана. Прибавете меда и листата калоферче, които също сте измили много добре. Напълнете каната с вода и сложете съда в хладилника.
След около 4 часа напитката е готова. След това я разливайте във високи чаши (само до средата) и допълвайте с газирана вода.
Получава се превъзходен безалкохолен коктейл.
Коментари