Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мохито - история за пирати, роби и ром

Мохито - история за пирати, роби и ром

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Мохито - история за пирати, роби и ром

Мохитото е един от най-сервираните коктейли на планетата. В барове, на плажове, приготвен вкъщи… Мощен източник на добро настроение през лятото.

И уникален! А на 11 юли в САЩ отбелязват националния ден на Мохитото.

Което вероятно до голяма степен се дължи на неговата изненадваща история, започваща с имало едно време робство и плячкосване на Кабирите и завършваща с те се ожениха и направиха много ментови коктейли.

История на Мохитото

Всъщност, както за всички коктейли има различни истории, безбройни са и тези за Мохитото. Според страстните мохито-историци то е било измислено в края на 19 век в Хавана, доста преди да започне да привлича интереса на целия свят.

Напитка, подобна на прочутия коктейл, е била създадена около 1500-та година. Легендата разказва, че Ричард Дрейк, британски пират, приготвил питие, комбиниращо агуардиенте (нерафиниран ром), захар, зелен лимон и мента, което нарекъл El Draque (Драконът). Пиратът посветил напитката на своя капитан, Сър Франсис Дрейк, който бил скандално прочут с това, че тероризирал местните жители на Южна Америка и на Карибите.

Продукти за Мохито

Куба е била основна територия за безчинствата на Дрейк и това обяснява, че драконовската напитката се е появила там. Коктейлът El Draque бързо добил слава и в други страни от Латинска Америка - Мексико, Колумбия, Венецуела. Държави, също безмилостно плячкосвани от Дрейк и неговата орда пирати. Рецептата била предавана от уста на уста, от пират на пират, променяла се от година на година и от век на век, за да се превърне в днешното Мохито.

Някои историци обаче предпочитат една съвсем друга легенда (разказана шепнешком...). Тя предполага, че Мохитото е било измислено от робите, работещи на кубинските полета със захарна тръстика. Според тази история те имат пръст в създаването на напитката и по-конкретно на Гуарпаро, сокът от захарна тръстика, който дава основният вкус на Мохитото. Възможно е именно африканските роби да са тези, които за първи път са смесили Гуарпаро и Агуардиенте.

Тук е важно да се добави, че Гуарпарото е предшественикът на рома, който, както знаем, е дестилирани алкохол, получен от захарна тръстика. И тъй като захарната тръстика (а в последствие и ромът) са се намирали в огромни количества в Куба, островът бързо става прочут със своите подсладени напитки (като Дайкирито). Впрочем Дайкирито е било известно в Хавана много преди Мохитото.

Тъй като Дайкирито комбинира ром, сок от зелен лимон, захар и лед, някои от по-скептичните историци смятат, че Мохитото е просто един по-различен вариант на Дайкири. Но страстните привърженици на прочутия коктейл веднага им отвръщат: Не, не и не!

И наистина, колкото и съставките им да си приличат, начините им на приготвяне са съвсем различни.

Най-ранните писмени следи от Мохитото могат да бъдат намерени в изданията от 1931 г. и 1936 г. на книгата с рецепти Sloppy Joe’s Bar. През 1942 година пък мъж на име Анжел Мартинез отворил в кубинската столица магазин La Bodeguita del Medio, който по-късно превърнал в бар и ресторант. Там през 1946 година Мохито за първи път става прочутата напитка на Хавана. В La Bodeguita del Medio идват много известни личности като младата Бриджит Бардо, Ърнест Хемингуей и Нат Кинг Кол.

Мохитото бързо се разпространява и стига до Съединените щати, най-вече в Маями, където достига нечувано ниво на популярност. Следват Ню Йорк и Сан Франциско. От 1990 година Мохито прескача и границите на Европа и бавно започва да се превръща в една от най-популярните напитки.

Как се прави класическо Мохито

А сега, понеже сигурно на всеки, който е стигнал до края на историята, вече му се пие Мохито, ето една интересна рецепта, която се предлага в наскоро отворил бар в Манчестър, Banyan Tree.

Поставете половина зелен лимон, нарязан на малки парчета и една кафена лъжичка кафява захар на дъното на висока чаша. Начукайте сместа, за да извлечете сока от лайма, и изчакайте захарта да се разтопи.

Добавете 6 до 8 листа прясна мента и начукайте отново. Добавете 25 мл бял ром и 25 мл Амарето. Разбъркайте с лъжица и добавете сок от ябълки. Може да декорирате с резенче лайм и ябълка.

Пийте умерено, както винаги, и съчетайте с печени зеленчуци и меса.

Salud! Arriba, abajo, al centro, para adentro!

Вижте още:

- Всички коктейли с ром;

- Що е то Балканско Мохито;

- 5 от най-известните коктейли с ром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest