Ромът е една от най-широко популярните алкохолни напитки. Той е открит още по времето на Колумб в средата на 15 век, а в наши дни е традиционна напитка на Карибските острови.
Характерно за напитката ром е, че е произведена чрез дестилацията на сок от захарна тръстика или продукти, преработени от тръстиката.
Ромът се ароматизира и се предлага в бутилки. Непосредствено след етапа на дестилация цветът на алкохолната напитка е безцветен. Въпреки това са известни две понятия, свързани с рома – тъмен и бял.
Каква е разликата между тъмния и белия ром
Основната разлика между белия и черния ром е периодът на отлежаване или още казано – стареенето на алкохолната напитка.
Други разлики са, че светлият ром има много по-лек вкус и аромат. Той се смята за най-лекия вид ром, затова и основното му приложение е като основа в различни коктейли с ром.
Тъмният ром, от друга страна, като по-отлежал вид, притежава много по-ясно изразени вкусови и ароматни свойства.
Белият светъл ром е напълно прозрачен. Този факт се дължи на това, че напитката отлежава в метални чани, които не повлияват на цвета, вкуса и аромата на крайната напитка.
Тъмният ром се среща в черно, кафяво или червено. Той се характеризира с наситен вкус и ясно изразен аромат. В тях се открояват нотки на меласа, подправки, пикантност и карамел.
Ако ви се намира бял ром, може да си претнете Мохито тази вечер, а с тъмен ром се правят класики като Куба Либре и Дайкири.
Коментари