Черният ром е много ароматна и предпочитана напитка за различни видове коктейли. Познат е от времето на пиратите и в Карибите, където основно се произвежда, е считан за специална напитка.
Освен това в миналото е бил използван като лечебно средство за различни видове болежки.
Черният ром, освен със специфичен цвят, се отличава и с характерни приятни нотки, по-плътен вкус и аромат. Интересното при него е, че той се получава не от захарна тръстика, както светлите видове, а от самата меласа, която е тъмна на цвят и оставя карамелени остатъци.
Меласата е особено сладка и придава на ферментационните процеси различни характеристики.
Подобно на светлите видове ром, тъмната напитка се получава при процеса двойна дестилация, при който се постига чистотата на продукта.
Особеното при него е, че за да се постигне желаният цвят, е необходимо напитката да отлежи поне три години в овъглени дъбови бъчви.
Този процес придава специфичните качества на тъмния ром, което го прави идеална добавка към приготвянето на пунш, грог или да се пие чист. Има много видове сладкиши, в чийто рецепти се добавя ром.
Коментари