Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-характерните блюда за балканската софра

Най-характерните блюда за балканската софра

Балкански ястия

Тъй като понятието балканска софра се отнася за всички онези държави, които географски се определят към Балканския полуостров (българска, албанска, гръцка, турска, сръбска, хърватска, румънска кухня и т.н.), тук ще ни е много трудно да ви представим конкретни рецепти, а ще се съсредоточим върху онова, което е характерно за балканската кухня като цяло.

Супи

Любимата студена супа на българите знаем, че е таратор, а към топлите не можем да не споменем шкембе чорбата, която е популярна във всички държави, попаднали в пределите на Османската империя.

Характерен елемент при приготвянето на супите по балкански маниер е добавянето към края на приготвянето им на запръжка от мазнина (обикновено масло) и брашно (може и червен пипер) с цел сгъстяването им. Такива супи ние наричаме "чорби" и сред тях най-известни са боб чорбата, както и лещата. Не по-малко популярни са зеленчуковите бистри супи, супите с месо, както и рибните.

Предястия

сушеница е традиционно мезе в балканската трапеза

Ами да - мезетата, които в Испания се наричат тапас, а италианците им казват "антипаста", са типично балканско предястие. Под мезета обаче ние обикновено визираме тънко нарязана шунка, луканка, сушеница, филе, пастърма и т.н. Без тях, както и без сирене, балканската софра би изгубила своята идентичност.

Салати

Макар да я наричаме шопска салата, тя далеч не е харатерна само за софийския край. Напротив. Салатите, приготвяни от домати и краставици, са популярни из целия Балкански полуостров. През пролетта те са измествани от зелените салати, есенно време от печените чушки, а през зимата от туршиите.

Основни ястия

мусаката е разпространена в балканската кухня

Сред най-затвърдилите се основни ястия, които могат целогодишно да бъдат срещнати на балканската трапеза, са мусаката, пълнените чушки и сармичките, кавърмите, постните гювечи или гювечите с месо и др. Рибата също е високо ценена.

Скара

Независимо дали ще са сръбски плескавици или ущипци, турски шишове или кюфтета и кебапчета по "нашенски", скарата е любима на всички балкански народи.

Печива

Трудно можем да ги изброим, но във всички краища на Балканския полуостров се приготвят всякакви питки, погачи, тутманици, баници, бюрек и много други. Румънците пък обожават своята мамалига, която често заменя обикновения хляб на тяхната трапеза.

Независимо в коя балканска държава се намирате, бързо ще разберете, че хлябът, както и всички изпечени хлебни изделия, действително се възприемат като "насъщния" за балканските народи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest