Тъй като понятието балканска софра се отнася за всички онези държави, които географски се определят към Балканския полуостров (българска, албанска, гръцка, турска, сръбска, хърватска, румънска кухня и т.н.), тук ще ни е много трудно да ви представим конкретни рецепти, а ще се съсредоточим върху онова, което е характерно за балканската кухня като цяло.
Супи
Любимата студена супа на българите знаем, че е таратор, а към топлите не можем да не споменем шкембе чорбата, която е популярна във всички държави, попаднали в пределите на Османската империя.
Характерен елемент при приготвянето на супите по балкански маниер е добавянето към края на приготвянето им на запръжка от мазнина (обикновено масло) и брашно (може и червен пипер) с цел сгъстяването им. Такива супи ние наричаме "чорби" и сред тях най-известни са боб чорбата, както и лещата. Не по-малко популярни са зеленчуковите бистри супи, супите с месо, както и рибните.
Предястия
Ами да - мезетата, които в Испания се наричат тапас, а италианците им казват "антипаста", са типично балканско предястие. Под мезета обаче ние обикновено визираме тънко нарязана шунка, луканка, сушеница, филе, пастърма и т.н. Без тях, както и без сирене, балканската софра би изгубила своята идентичност.
Салати
Макар да я наричаме шопска салата, тя далеч не е харатерна само за софийския край. Напротив. Салатите, приготвяни от домати и краставици, са популярни из целия Балкански полуостров. През пролетта те са измествани от зелените салати, есенно време от печените чушки, а през зимата от туршиите.
Основни ястия
Сред най-затвърдилите се основни ястия, които могат целогодишно да бъдат срещнати на балканската трапеза, са мусаката, пълнените чушки и сармичките, кавърмите, постните гювечи или гювечите с месо и др. Рибата също е високо ценена.
Скара
Независимо дали ще са сръбски плескавици или ущипци, турски шишове или кюфтета и кебапчета по "нашенски", скарата е любима на всички балкански народи.
Печива
Трудно можем да ги изброим, но във всички краища на Балканския полуостров се приготвят всякакви питки, погачи, тутманици, баници, бюрек и много други. Румънците пък обожават своята мамалига, която често заменя обикновения хляб на тяхната трапеза.
Независимо в коя балканска държава се намирате, бързо ще разберете, че хлябът, както и всички изпечени хлебни изделия, действително се възприемат като "насъщния" за балканските народи.
Коментари