На 18 октомври всички жители и гости на град Златоград ще могат да хапнат вкусни местни специалитети от сръбската, гръцката, турската и българската скара по време на Балканската скариада 2014.
Фестивалът на традиционната балканска скара ще се проведе в Етнографкия музей на родопския град, като кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци.
В един от ресторантите на Златоград скарата ще бъде придружена с много вино и богата програма от балкански фолклор.
Заедно с Балканската скариада 2014 ще бъде проведен и научният панаир Яж, пий и се весели и добра дума думай. На 17 и 18 октомври родни учени ще дискутират особеностите на балканската кухня и функционалното хранене.
На научната конференция ще бъдат представени непознати и интересни практики за приготвянето и обработката на храни, така че да оказват положително влияние върху здравето.
Местните кулинарни традиции ще посочат съвременен метод, с който можем да се храним здравословно с лекота.
Месото на скара е едно от най-типичните неща за родната кухня, като най-популярни са българските кюфтета и кебапчета.
Според една легенда обаче първите кебапчета са били произведени в кръчма в Букурещ. Разказва се, че докато правели суджуци, ципата свършила и майсторът решил да направи суджучета със същата цилиндрична форма и така се получили кебапчетата.
В някои справочници се казва, че в България се приготвят между 300 и 400 вида кюфтета, което ни прави една от малкото нации с такова кулинарно разнообразие.
По изобретателност ни превъзхождат единствено сърбите, чието традиционно меню на 70% се основа на скарата.
В Турция се приготвят над 80 вида кюфтета, като месото в тях задължително е мляно и несвинско. В района между Одрин, Истанбул и Измир човек може да хапне сочни кюфтета от агнешко, гарнирани с люти чушки, накълцан лук и печено парче домат. Кюфтета в Турция винаги се сервират с хляб.
В Гърция най-класическата рецепта е на keftedes. Общото с другите балкански народи е, че гърците правят тези кюфтета от едро смляно свинско и телешко месо, към което добавят кълцан лук, червен пипер, галета, яйце и магданоз.
Коментари