Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Овчето мляко от Родопите спира туморите

Овчето мляко от Родопите спира туморите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Овче мляко

Наскоро поредно наше национално богатство бе подложено на тестове. Резултатите не само доказаха предполагаемите му ползи, но откриха и други такива.

Българо-швейцарско-немски екип подложи на серия от тестове и изследвания овчето мляко, получено от стада на надморска височина над 1200 м. Резултатите бяха обявени от професор Венелин Кафеджиев, научен секретар на Филиала на ВСУ в Смолян, на провеждащата се в Златоград конференция за здравословното хранене и балканската кухня.

Конференцията е част от ежегодния празник на балканската кухня Скариада, организиран в Етнографския комплекс в Златоград.

Професор Кафеджиев обясни, че изследванията на екипа ясно показват, че именно в овчето мляко от планинските райони съдържанието на линолова киселина е най-голямо. Именно повишено съдържание на линолова киселина има доказано лечебен ефект при туморни заболявания. Резултатите са представени както у нас, така и на специален научен форум в Германия.

През годините всеки опит е доказал, че хранителните продукти от Родопите имат както екологичен, така и здравословен ефект върху човешкия организъм. Това се дължи основно на специфичния климат и природните условия, смятат учените.

Родопи

Друг акцент в научната конференция бе поставен и върху други животински и хранителни продукти от Родопите с лечебен ефект. Това са касис, овче и краве мляко и пчелни продукти. Освен това храни като качамак и чеверме бяха дадени за пример за деликатеси от здравословната кухня в планинския район.

В ежегодния празник на балканската кухня Скариада в Златоград участие взимат кулинари и туристи както от България, така и от Сърбия, Гърция и Турция. Всеки майстор готвач залага за собствени вариации на балканска скара. Сергиите радват с богата украса, музика и танци, като всяка представя характерните за своя район особености.

Идеята за събора е да превърне Златоград в център за гурме туризъм. С всяка следваща година интересът е все по-голям, а вкусните и полезни ястия – все по-обичани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest