Млечните продукти от Родопите са пословични с уникалния си вкус. Но те са ценни не само заради кулинарните си характеристики.
Овчето мляко и сиренето, получавани в това тайнствено кътче от България, са с най-висок състав на антиканцерогенни вещества и спомагат за предпазването от различни видове ракови заболявания. До това заключение стигнаха родни изследователи от Института по криобиология и хранителни технологии след подробен деветгодишен анализ на родопските млечни продукти.
За целите на своите изследвания български учени, подкрепени от свои германски колеги, проучили щателно овце, характерни именно за Родопския край. Става дума за родопски цигай, каракачанска овца и среднородопска овца.
При анализа специалистите искали да разгадаят биологичния състав на млякото на тези животни, както и да проверят какво е съдържанието на мастните киселини в него, пише НовиниБг.
Така стигнали до откритието, че родопското овче мляко е с изключително съдържание на антиканцерогенни субстанции. Според тях именно условията за разнообразна паша, които са налице в Родопите, са причината за невероятните свойства на овчето мляко.
В уникалното въздействие на родопските млечни продукти вярва и Стойчо Данчев от Момчиловци. Той от години се занимава с развъждане на родопските породи и въпреки че отглеждането им се явява нелеко начинание, не се отказва. Сам признава обаче, че количествата мляко, което получава, употребява най-вече в собственото си домакинства.
Коментари