Прочутият италиански композитор Джоакино Росини през целия си творчески живот търси хармония и красота не само в сътворяването на вълшебна музика, но и на блюда от най-висша класа. За него двете изкуства са сродни по свое му и са като две дървета с един корен.
Биографията на Росини, считан за бащата на оперната реформа от деветнайсти век, е пълна с гастрономически истории.
Така например се разказва, че за премиерата на Севилският бръснар композиторът закъснял, защото се улисал в детайлното описание на нова рецепта за салата, която естествено била кръстена по-късно на неговото име.
Неговият биограф Стендал твърди, че прочутата ария Танкреди е написана, докато авторът готвил ориз. За това тя е известна още под името оризова.
Друга ария от прочутата опера Пепеляшка е създадена пък в една от римските таверни.
Биографите на Росини твърдят, че композиторът е плакал два пъти в живота си. Веднъж от радост, когато чува Паганини за пръв път, и от мъка, когато веднъж неволно изсипва на земята съда с приготвена от него паста. Спори се всъщност дали е било паста или пълнена пуйка с трюфели, изпусната във фонтан.
Между другото, това е и любимото ястие на виртуоза. За него той твърди, че би дал не само душата си, а и оперите си. На 37 години Росини вече се къпе в славата си, но не изоставя и другата си страст - кулинарията. В своя дом в Париж той дава бляскави музикални обеди, а в съботните дни 30 избрани гости били поканени да се насладят на изисканите му блюда.
На името на прочутия творец се приписват създаването на около 50 рецепти, сред които е и салатата Фигаро, приготвена от варен телешки език, канелоните ала Росини и естествено прочутото Турнедо Росини. А неговата история е доста любопитна.
Случката се състои в Париж в Cafe Anglais. Ексцентричното желание на Росини е апетитното блюдо да се приготви под негово наблюдение в стая, която се вижда от масата му. Готвачът не изтраял на непрекъснатото вмешателство в работата му и се възмутил. Тогава маестрото възкликнал: Et alors, tournez le dos! (Е, добре, обърни се с гръб. С други: турнедо).
Много други вкусотии носят името на композитора. Редица прочути кулинари кръщават своите шедьоври на името на Росини - френски забулени яйца, филе от калкан по специална рецепта, уникални пастички пастичини.
Коментари