Като представител на източната кухня, мароканската кухня носи много нейни характерни черти, но се отличава и с много специфики, които я правят уникална като всяка добра кухня.
Мароканците са включили в храната си различни комбинации от аромати. Съчетанията създават едни различни традиции в готварското изкуство. Ще се докоснем до най-емблематичните вкусове, които всеки може да срещне в Мароко.
Тажин
![тажинът е важна част от мароканската кухня](/files/lib/600x350/lamb-tagine-almonds.webp)
Ако трябва да асоциираме страната с някоя храна, то това е тажин. Името на това блюдо идва от съда, в който се приготвя. Представлява глинен съд, приличен на нашенското гювече, но капакът му е във форма на конус. Какво се готви в глиненото съдче? Най-често се слага някакво месо - от пиле, пуйка, агне, свинско или се комбинират различни меса. Другите съставки са зеленчуците, традиционният кускус и феерия от аромати, създадени от подправките. Каквото и да се поднесе, приготвено в тажина, то е здравословно, защото почти не се ползва мазнина. Макар да изглежда, че продуктите се пекат, те всъщност се задушават, защото парата завърта капака с конусовиден връх.
Храната, предлагана на улицата
Малко е необичайно за европейците, но в Мароко се предлага всякаква храна на улицата. Местните плодове, сладки и соленки, дори охлюви и други екзотични храни. Те заслужават да се опитат. Екзотични блюда като овча глава в бульон от евкалипт, който освен всичко пази от простуди, е интересно предложение, което не може да се срещне навсякъде. Плодчето от кактус също не трябва да се подминава.
Подправки
![марокански подправки](/files/lib/600x350/marokanski-podpravki.webp)
В Мароко човек се чувства като в арабска приказка. Това усещане се налага най-силно заради подправките. Куркумата, шафранът, канелата изпълват с омайни аромати улиците и ни пренасят в магическия свят на един непознат и интересен начин на живот.
Кускус
Тази храна ни е позната, но у нас се вари обикновено като закуска. В мароканската кухня човек може да оцени истински качествата на този продукт. Донесен е от берберите в северните части на африканския континент. Готви се лесно и бързо и затова керваните го ползвали като храна за из път. В Мароко се поднася с меса, зеленчуци и бульон като основно блюдо.
Мароканска баничка
Традиционната на мароканската кухня правоъгълна баничка прилича на балканското гьозлеме. Продуктите са различни, но вкусът е много близък. Използват ги основно за закуска. Поднасят ги с масло и мед.
Коментари