Ако разгледаме някои основни марокански подправки ще се изумим колко полезни за здравето ни могат да бъдат те. Природната медицина е използвала превантивните и лечебни свойства на подправките и билките в продължение на хиляди години и тази традиция е все още жива в Мароко. Трябва да знаете, че съвременната наука продължава да разкрива нови начини, по които подправките могат да излекуват и укрепят човешкото тяло. Така че продължете напред и подобрете своето здраве със следните марокански супер подправки:
1. Куркума
Куркумата се използва почти ежедневно в мароканската кухня, главно за да придаде привлекателен цвят на мароканските ястия. Но тази мароканска подправка е нещо повече. Тя е мощен противовъзпалителен агент, който съдържа антиоксиданти за борба с рака. Лекува и редица проблеми свързани със стомашни и чернодробни заболявания, артритни и неврологични състояния, и текущите проучвания показват, че тя може да бъде полезна и за подобряване на паметта и предпазването и лечението на болестта на Алцхаймер.
2. Джинджифил
Изключително ароматен, джинджифилът е много важен за мароканската кухня и се проявява в безброй ястия, където допринася значително за вкуса. За готварски цели той се използва основно в прахообразна форма. Джинджифилът съдържа забележителни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, с възможност за понижаване на холестерола и подобряване на кръвообращението.
Често се използва в естествена или допълваща форма, за да помогне за облекчаване на гадене, стомашно разстройство и болки при движение, а в традиционната медицина се използва като афродизиак и леко успокоително, както и за лечение на настинки, треска и респираторни инфекции, артрит, мигрена и високо кръвно налягане.
3. Канела
Сладка и ароматна, канелата се използва широко в мароканската кухня, където дава вкус на сладки десерти и пикантни творения. Цейлонската канела се счита за по-безопасна за ежедневни цели, тъй като е с по-ниски съдържание на кумарин - вещество, което може да причини увреждане на черния дроб. Всички сортове канела съдържат антисептични, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Тя може да помогне за повишаване на настроението, облекчаване на ПМС, регулиране нивата на кръвната захар и подобряване на кръвообращението. Използва се и за борба срещу обикновените настинки и кашлица, както и за бактериални и вирусни инфекции. Нови изследвания показват, че канелата може да е ефективна при забавяне на прогресирането на болестта на Алцхаймер и подобряване на когнитивната способност.
4. Нигела или черен кимион
В Мароко черният кимион често се появява като гарнираща съставка на хляба. Тези семенца се оценяват като мощно природно лекарство с привидно неограничено приложение. Ислямската традиция ги посочва като лек за всички болести, докато науката ги е показала, че са ефективни при лечението на широк списък от състояния, включително стомашни, чревни и менструални оплаквания; възпалителни и респираторни инфекции; вирусни и бактериални инфекции и много други. Нови изследвания показват, че семената на нигела също могат да бъдат полезни при лечението на автоимунни заболявания и рак.
5. Кимион
Кимионът се използва в голям брой марокански ястия, най-вече като подправка и за овкусяване на месо, но също така и за добавяне на вкус към сосове, зеленчуци, яйца и др., а приложенията й се простират и извън кухнята. Медицински погледнато, кимионът е много полезен за храносмилателния тракт - той може да подпомогне храносмилането, да облекчи разстроения стомах и да лекува диария. Може също така да повиши имунитета, да помогне да се отърве тялото от токсини и да помогне за борба с гъбични и бактериални инфекции. Когато се приема с кофеин, кимионът действа като отхрачващо средство. Той е богат на желязо, с високо съдържание на фибри и витамин С и съдържа важни минерали като фосфор и магнезий.
6. Лют червен пипер
Любителите на пикантните храни могат да се радват - тази мароканска подправка може наистина да е добра за вас! Мароканските готвачи широко оценяват лютия пипер като подправка и често я използват. Науката показва, че тази подправка помага за увеличаване на кръвообращението, подпомага храносмилането и подпомага детоксикацията на тялото. Той може да помогне за борба с гъбични и бактериални инфекции, да намали възпалението и се смята, че е от полза при лечение на мигрена и главоболия. Той може да се прилага външно, за да спре кървенето и да облекчи болката и въпреки това, че е люто си може да успокои разстроен стомах, да облекчи болките в гърлото и да облекчи диарията.
Коментари