Подправките не само дават изискан вкус и аромат на ястията, но влияят положително върху здравето ни. Много от подправките имат повече антиоксиданти, отколкото някои плодове и зеленчуци.
Канелата намалява нивото на кръвната захар, както и нивото на лошия холестерол и на триглицеридите. Препоръчва се употребата на половин чаена лъжичка канела два пъти дневно.
Добавете канела към нискомаслена сметана с нарязани резенчета банани. Можете да добавяте канела на връхчето на ножа в сутрешното си кафе или чай.
Куркумата също е полезна за здравето. Тя съдържа куркумин, който забавя растежа на злокачествени клетки.
Добавяйте редовно куркума към ориза – препоръчва се пропорция от една четвърт чаена лъжичка на триста грама ориз. Розмаринът също е полезен за здравето.
Смята се, че той спира генетичните мутации, които водят до злокачествени заболявания, а също така предпазва от увреждания кръвоносните съдове, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.
Розмаринът е чудесен в съчетание с пилешко месо. Преди да сготвите месото, оставете го половин час да престои, натъркано със смес от две чаени лъжички розмарин и малко сол.
Джинджифилът е известен с много полезни свойства. Той намалява гаденето при морска болест, добре влияе върху болки, предизвикани от артрит.
Не трябва да се прекалява с джинджифила, тъй като той може да предизвика дразнене на стомашната лигавица в по-големи дози. Джинджифилът намалява съсирването на кръвта, така че е противопоказан след операция или ако пишете хапчета за разреждане на кръвта.
Коментари