Девесилът е подправка, която повечето от нас рядко използват или пък тези, които я използват, я добавят най-вече при направата на рибени чорби или на ястия с агнешко месо. Но девесилът, който можете да срещнете и под наименованията селим, лющян, заря и др., е и изключително ценена от билкарите билка.
Те използват изсушените ѝ корени като безценно лекарство за добро храносмилане. Благодарение на етеричното масло, захарите, скорбялата, ябълковата киселина, танина и смолата, които се съдържат в него, той се явява една наистина вълшебна подправка за здрав стомах. Ето какво е добре да научите още за девесила и как да го използвате:
- Девесилът е подправка и билка, която напразно е подценявана. Тя действа изключително благоприятно за храносмилането, като с това ѝ въздействие са били запознати още древните римляни и гърци;
- Освен че тонизира храносмилането, девесилът действа и отхрачващо и отводняващо. Има пикочогонно действие и се прилага при възпаления на пикочните пътища и при хора, страдащи от бъбречно-каменна болест;
- Много билкари препоръчват девесила при възпаление на стомашната лигавица, при проблеми със сърцето, черния дроб и далака;
- В българската народна медицина девесил се използва също при газове, кашлица, виене на свят, отоци на краката, възпаление на червата и др. ;
- За да извлечете ползите от девесила трябва да накиснете 1 с. л. от корените в 400 мл вряла вода за 2 час. След това можете да прецедите отварата и да я подправите с мед и лимон по желание. Приема се по 100 мл 4 пъти на ден преди хранене;
- Ако сте си направили отвара от девесил, можете да я използвате и за компреси. Действа добре при трудно зарастващи рани;
- Ако напоите памучно тампонче в приготвената отвара от девесил, можете да намажете и лицето си. Повечето билкари смятат, че тя е добро средство при гнойни пъпки и дори лунички;
- С употребата на девесил трябва да внимават единствено бременните жени. По все още непотвърдени данни се смята, че прекомерната консумация на девесил може да доведе до спонтанен аборт.
Коментари