Пийте сок 15-20 минути преди всяко ядене, за да се усвои храната пълноценно, съветват дамите френски диетолози.
Той подготвя храносмилателната система за работа и стимулира отделянето на храносмилателните сокове.
Най-полезни са прясно изцедените сокове, но соковете от кутия имат почти същото действие.
Те доставят естествени витамини и минерали в концентриран вид, които се усвояват бързо от организма и затова е полезно да се пият по няколко пъти на ден.
Не случайно първата храна, която се добавя към майчината кърма, е зеленчуковият сок. Той се дава, щом кърмачето навърши три месеца.
След тази възраст соковете трябва да са неизменно на масата, независимо от менюто ви.
Соковете от моркови, домати и кайсии например са богати на каротин, който организмът превръща във витамин А. Той е полезен за растежа на тъканите, повишава устойчивостта на кожата и лигавиците и укрепва нашето зрение.
Повечето сокове съдържат високоо количество витамин С. Най-богати са тези от лимони, портокали, боровинки, ябълки, малини и грозде.
Калият от кайсиите, ягодите, прасковите, сливите, гроздето и любимите ни вишни укрепва имунната система.
Тези сокове се ползват и в лечебното хранене. Препоръчват се при сърдечни и бъбречни заболявания. При настинка и грип повишават имунитета.
При заболявания на стомаха богатите на танин сокове от малини и ягоди се свързват с възпалителните продукти от повърхността на лигавицата и помагат за нейното по-бързо оздравяванее.
Коментари