Хората с по-слаба имунна система може да намерят зимата за голямо предизвикателство. Тъй като времето се променя непрекъснато, а болестите продължават да върлуват, никога не знаете от какво заболяване може да се заразите. Експертите смятат, че здравословното хранене през зимния сезон може да намали всички тези опасности.
Подправките са една такава съставка, която трябва да намери място във вашата храна. В допълнение към лечебните си свойства, те имат страхотни антимикробни такива, които осигуряват устойчивост срещу болести.
Не е нужно да променяте това, което ядете в момента, но скромно количество подправка може да направи голяма разлика във вашата диета.
Подправките имат способността да повишават имунитета и да помагат на тялото да се пребори с настинки, кашлица и треска през зимните месеци. Те ви предпазват ефективно в това хладно време, затова тук ще изброим шест подправки, които могат да помогнат на човек да остане здрав през зимата.
1. Кардамон
Известно е, че кардамонът повишава имунитета, тъй като съдържа витамин С, предпазва ни от студ и подобрява храносмилането, като съживява секрецията на жлъчен сок в стомаха. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за засилване на метаболизма ни. Кардамонът също така помага за намаляване на стомашно-чревни проблеми като киселини, киселинен рефлукс, диария и др. Полезен е и за сърцето.
2. Канела
Канелата е чудесен избор през зимата. Тя е не само добро допълнение към вашата рутина за красота, но и към ежедневната ви зимна диета. Предлага много предимства, тъй като помага за намаляване на нивата на холестерола, предотвратява артрита и се бори срещу кашлица и настинка. Тя също така ефективно разгражда мазнините и следователно помага и при храносмилането. Канелата помага при инсулинова резистентност, което в крайна сметка помага за намаляване на нивата на кръвната захар, а също и за отслабване. Канелата има страхотен вкус, ако я добавите към гореща напитка като какао или кафе. Можете също да поръсите малко канела на прах върху вашата плодова салата или кисело мляко.
3. Джинджифил
Джинджифилът е най-добрата подправка, която можете да добавите към ежедневните си зимни ястия, за да поддържате телата си топли и здрави. Това е суперхрана за студените зими с пиперлив вкус. Има и противовъзпалителни свойства. Човек трябва да започне да пие чай от джинджифил сутрин от началото на зимните месеци. Това е най-добрият начин да включите джинджифила в диетата си. Можете също да го добавите към вашето смути след тренировка.
4. Шафран
Шафранът предлага редица ползи за здравето. Състои се от различни минерали и съединения като желязо, магнезий, калий, калций, цинк и др., които работят заедно и поддържат тялото ви топло и защитено от зимните заплахи. Топлата консистенция на шафрана предпазва тялото ни от грип, кашлица и настинка. Може да се консумира и с топло мляко или дори да се направи шафранов ориз.
5. Куркума
Куркумата без съмнение се намира в почти всяка кухня. Счита се за най-добрата подправка заради лечебните си свойства. Има противовъзпалителни, антиоксидантни и противогъбични свойства, които помагат за поддържане на имунитета и тялото топло и здраво през зимата. Куркумата също така подобрява храносмилането, намалява подуването, предотвратява рака и облекчава болката при артрит. Можете да направите лате с куркума и да го пиете сутрин и вечер. Можете също да добавите куркума към вашите кърита, супи и ястия.
6. Семена от копър
Семената от копър са семена с вкус на сладък корен, които помагат за облекчаване на подуване на корема и проблеми с газовете. Подобрява храносмилането поради антиоксидантните си свойства. Това е страхотна зимна подправка, която ще ви помогне да останете здрави. Можете да поръсите семена от копър върху печени зеленчуци, освен това се съчетават добре с ястия на базата на домати. Можете също да ги добавите към чая си. Това ще помогне за намаляване на излишните газове след хранене.
Коментари