Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от джинджифил

Здравословни ползи от джинджифил

МаринаМарина
Джедай
156
Здравословни ползи от джинджифил

Джинджифилът е корен, който според сорта можа да има жълт, червен или бял цвят. Той често се използва в азиатската кухня освен като подправка, но и като лекарство.

Коренът се използва за лечение на редица заболявания. Прилага се успешно при стомашни проблеми, морска болест, сутрешно гадене, колики, газове, диария, при загуба на апетит.

За слабителните свойства на джинджифила се знае отдавна. Присъствието му в менюто засилва циркулацията на кръвта, като по този начин се намалява телесното тегло. Той също понижава нивата на лошия LDL холестерол.

Джинджифилът е добър източник на витамини и минерали, които го правят много ценни за поддържане здравето на сърдечно–съдовата система. Той намалява артериалното налягане, както и подпомага тялото на мъжете в производството на тестостерон.

При проблемна кожа, страдаща от акне или псориазис, сокът от джинджифил е много ефективен. А при гадене и повръщане е достатъчно само да се подъвче от корена, за да се намалят симптомите.

Чаят от корена е много полезен при респираторни проблеми. Облекчава кашлицата и симптомите, свързани с простудните заболявания.

Здравословни ползи от джинджифил

Той подобрява храносмилателните процеси и усвояването на веществата в организма. Също усилва стомашната секреция и по този начин го предпазва от образуването на язви.

Джинджифилът е показен и при менструални болки. Той релаксира мускулните спазми на матката и така облекчава дискомфорта у жената.

Богат на антиоксиданти, той укрепва имунната система на човека, а освен това намалява стреса и напрежението.

Чаят от джинджифил се приготвя, като се нарязва ¼ чаша джинджифил, 4 чаши вряла вода и 4 супени лъжици мед.

От него могат да се приготвят и сладки. Нужна е ¾ чаша масло, 2 чаши брашно, 2 супени лъжици сода за хляб, ½ чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица канела на прах и толкова джинджифил.

Добавят се още 1 чаша захар, 1 яйце, ¼ чаша тъмна меласа и 1/3 чаша канелена захар.

Смесва се маслото и захарта, разбиват се яйцето с меласата, към които се добавят брашното, джинджифил, канелата содата и солта. Двете смеси се съединяват.

Бисквитите се пекат на 175 градуса за 8 – 10 минути, след което се оставят да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest