Коренът с благозвучното и красиво име джинджифил е известен от хилядолетия със своите лечебни качества.
Смята се, че родината му е Азия и вирее на топличко, обича тропичния климат.
Най-големият производител на джинджифил е Ямайка, следван от Китай, Индия, Непал, Тайланд, Нигерия и Филипините.
Основен компонент е както в азиатската кухня, така и в природолечението.
От него се приготвят чайове и джинджифилови отвари, различни напитки и сосове, както и сладкарски изделия. Джинджифилът е и подправка към множество екзотични ястия, основно в азиатската кухня. Вкусът му е много характерен - сладникаво пикантен, с лек лимонов аромат.
В 100 от пресен корен се съдържат:
- Въглехидрати - 17.77 г;
- Белтъчини - 1.82 г;
- Мазнини - 0.75 г;
- Захари - 1.7 г;
- Фибри - 2 г;
- Холестерол - 0 г;
- Вода - 78.89 г;
- Пепелно съдържание - 0.77 г;
- Обща енергийна стойност на джинджифила - 333 килоджаула или 80 ккал;
Джинджифилът е богат на витамините (мг/100 г):
- Вит. С (Аскорбинова киселина)- 5 мг;
- Вит. В1 (Тиамин) -0.025 мг;
- Вит. В2 (Рибофлавин) -0.034 мг;
- Вит. В3 (Ниацин) -0.75 мг;
- Вит. В5 (Пантотенова киселина) -0.203 мг;
- Вит. В6 (Пиридоксин) -0.16 мг;
- Вит. В9 (Фолиева киселина) -11 мг;
- Вит. Е- 0.26 мг;
- Вит. К- 0.1 мг.
Минерали в съдържанието на джинджифила:
- Калций - 16 мг;
- Желязо - 0.6 мг;
- Магнезий - 43 мг;
- Калий - 415 мг;
- Фосфор - 34 мг;
- Натрий - 13 мг;
- Цинк - 0.34 мг;
- Мед - 0.226 мг;
- Манган - 0.229 мг;
- Селен - 0.70 мкг.
Към богатството и разнообразието на ценните съставки на джинджифила се прибавят и фитостероли и голям брой аминокиселини, важни и полезни за организма.
Сред тях най- ярко открояващи са:
Аспарганова киселина, Аланин, Триптофан, Треонин, Изолевцин, Лизин, Цистин, Валин, Тиродин, Хистидин, Левцин, Глутаминова киселина, Глицин, Пролин, Серин и други.
Благодарение на цялата тази палитра от качества, коренът от джинджифил е средство не само за обогатяване на пикантни ястия и различни сладкиши, а и за лечение на различни болести и неразположения. Той има антисептичен, противовъзпалителен, антимикробен и антиканцерогенен и антиоксидантен ефект върху организма. Бори се със свободните радикали, болката и лошото настроение, стреса, стомашни проблеми, повръщане и гадене. Употребата на джинджифил е най-различна. Разбира се, няма как да не споменем и че той е важна част от емблематичните джинджифилови сладки.
Коментари