Всеки сезон идва със своя чар, но в студените дни мнозина изпитват дискомфорт и лесно се разболяват. Важно е, когато се почувствате болни, да знаете кои храни могат да ви помогнат да укрепите имунната си система и да ви сгреят.
В следващите редове ще ви напомним за сгряващите храни през зимата, с които следващите студени месеци да са по-приятни и уютни за вас. Приготвяйте ги по-често и неусетно ще преминете през студа.
Пикантни храни
Пикантните храни сгряват тялото и ви помагат да дишате по-лесно. Например чушките поддържат имунитета стабилен и са с високо съдържание на витамин С, каротин, витамин В-комплекс, калий и желязо, а други варианти за пикантно подправяне на храни са уасаби и сос от хрян.
Пилешка супа
За да потушите симптомите на настинка, включете в диетата сгряващи храни, които помагат за по-лесно отделяне на секрети. На първо място, можете да изберете доматена супа или пилешка супа с юфка. Зеленчуковата супа също спомага за хидратирането и отделянето на секрети, намалявайки възпалението в гърлото.
Цитруси
Вярно е, че витамин С не лекува настинка и грип, но намалява тежестта на симптомите и дори продължителността им. Най-достъпните и добре познати плодове с високо съдържание на витамин С са портокали, лимони, грейпфрут и помело. Те съдържат флавоноиди, които поддържат имунната система стабилна. Освен това зареждат с енергия и така ви спасяват от летаргичното настроение през студените дни. Но трябва да обърнете внимание, че има цитрусови плодове, които могат да бъдат дразнещи и да причинят болка и стомашен дискомфорт.
Чай
Горещите или леко горещи течности облекчават болката в гърлото. Китайски, японски или американски сортове чай помагат на организма да се бори с инфекциите поради естествени съединения с антибактериални свойства.
В допълнение, през зимните дни избягвайте храни с много захар, тъй като причиняват възпаление и засягат имунната система, но и мазни храни, като бургери и пържени картофи, които са по-трудни за усвояване в сравнение с протеините и въглехидратите.
Вижте още: Сгряващи зимни напитки
Коментари