Червените банани произхождат от Индия и Югоизточна Азия. Плодовете им са подобни на тези на жълтите банани, но са по-малки на размер. Кората им има червено-лилав цвят, а ароматът им наподобява на този на манго. Плодът е с кремообразна структура, с леко розов цвят, а вкусът им наподобява на комбинация от банан и малина.
Този плод има висока хранителна и калорична стойност. Съдържа големи количества калий, витамин С и бета-каротин. Един червен банан е достатъчен, за да покрие 14% от дневните нужди на витамин С.
Всички банани съдържат три естествени източници на захар: захароза, фруктоза и глюкоза, което ги прави добър източник на енергия и подходящи за консумация от спортисти и хора с активен начин на живот.
Червеният банан е чудесен източник на фибри. Средно един червен банан съдържа около пет грама фибри. Чрез консумацията му съвсем спокойно можете да контролирате теглото си, тъй като в него се съдържат много по-малко калории в сравнение с другите плодове.
Червените банани подобряват хемоглобина поради високото си съдържание на витамин В6. Изключително подходящи са за консумация от хора, страдащи от анемия. От тези необичайни плодове също така може да си осигурите и голяма част от дневната препоръчителна доза от витамин D.
Заради високото си съдържание на калий и магнезий бананите с червен цвят са подходящи и за хора, които искат да спрат с тютюнопушенето. Помагат на организма да се възстанови от внезапното отказване от никотин.
Червените банани се ядат по същия начин като жълтите чрез обелване на кората преди консумация. Най-често се консумират самостоятелно в суров вид, добавени към различни плодови салати и десерти, пържени или печени.
В някой големи магазини може да бъдат открити и в изсушен вариант. Първите червени банани се появяват на пазара в Торонто преди около 140 години. Днес се продават целогодишно в по-големите супермаркети и онлайн магазини.
Коментари