Лютият пипер дължи лютивината си на веществото капсаицин. Капсаицинът доказано носи редица ползи за здравето, което е причина лютият пипер да се препоръчва на всички, които обичат лютото и нямат проблеми със стомаха.
Капсаицинът има способността да ускорява обмяната на веществата, увеличава количеството на изгорени калории, повишава телесната температура и увеличава сърдечната честота. Освен това действа противовъзпалително, ускорява кръвообращението и потиска растежа на ракови клетки.
Но понякога може да ни се случи да прекалим с лютия пипер и да подлютим твръде силно ястието. Има няколко трика, които ще ви помогнат да неутрализирате (поне донякъде) лютия червен пипер.
Към прекалено лютото ястие може да се добави високомаслено мляко, сметана, айрян или голямо количество пресен магданоз.
Друг трик да неутрализирате лютия пипер поне донякъде е да увеличите на продуктите, които сте сложили в ястието. Така лютивината ще бъде разделена между повече продукти и няма да се усеща толкова силно.
Коментари