Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Италианските салами не стават без лют червен пипер

Италианските салами не стават без лют червен пипер

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Италианските салами не стават без лют червен пипер

Всяко ястие, в което щедра ръка е добавила лют червен пипер, се превръща в истински огън. Лютите чушки, известни още като чили, за нула време са се превърнали в един от най-търсените продукти.

Страната Чили, отделена от Андите, пустинята Атакама и Тихия океан от останалия свят, не е наречена така заради лютите чушки. На езика кечуа това означава „предел”.

Всъщност родината на лютите чушки е Мексико. Ацтеките са ги използвали дълго преди откриването на Америка. Христофор Колумб изпратил веднага люти чушки в Испания.

Специалистът по ботаника Леонард Фуш, който бил убеден, че Колумб е стигнал до Индия, нарекъл растението калкутски пипер. В резултат на това американският зеленчук на много езици се превърнал в адаш на индийския черен пипер.

В завоюването на света от червения лют пипер не малка роля са изиграли птиците. За разлика от хората те изобщо не усещат парливия вкус на зеленчука, затова без притеснение ги кълват и разнасят семената на големи разстояния.

Те първи са разпространили тези растения в Южна Америка. Култивирането на дивия червен пипер довело до появата на много разновидности на това растение.

Италианските салами не стават без лют червен пипер

Сушеният смлян червен пипер заедно с различни подправки влиза в различни смески от подправки за традиционните блюда в някои кухни. Например сместа „7 подправки” е базов компонент на корейската кухня, без която не може да се направи традиционното кисело зеле – кимчи.

Историците на кулинарията смятат, че окончателният вариант на рецептата на това ястие се е утвърдил през осемнадесети век, когато до Корея е стигнал лютият червен пипер.

В края на осемнадесети век лютият червен пипер се отглеждал в градини и оранжерия в цяла Европа. В Унгария лютите чушки са известни като паприка, в Испания като пиментос, в Италия – като пеперони, във Франция ги наричат пимент д’Еспелет.

Във всички европейски страни съществуват традиционни сирена и месни продукти, които се приготвят с помощта на различни видове лют червен пипер.

Такива са известната байонска шунка, унгаските пикантни салами, италианският салам ндуя, испанските чорисо и други, в които лютият червен пипер се използва не само като вкусов компонент, но и като оцветител и консервант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest