Листата и крехките връхчета на маточината, отрязани преди цъфтежа, се използват като подправка с оснежаващ лимонов привкус в много от ястията на европейската и американската кухня.
Прибавят се към летните салати, сосове, настъргано сирене, супи и блюда с дивеч, пиле, риба и гъби, на които придава нотка на пикантност и изисканост.
Свежа или сушена, маточината е подходяща и за ястия с ориз, извара и яйца. Гарнитури от варени картофи и тиквички са ароматни и оригинални с добавката на шепа нарязани на ситно листа.
Някои ги използват при варенето на млякото за подобряване на аромата му.
Билката има своето място и в консервирането - с нея се запазват добре солени домати и краставички, а стрита на прах, тя дава идеален аромат на киселото зеле.
Препоръки при готвене с маточина
Добавяйте маточината в ястията 1-3 минути, преди да ги свалите от котлона, или най-добре веднага след това, тъй като подправката е много нежна и бързо ще загуби аромата си при продължителна топлинна обработка.
Не подправяйте ястията едновременно с маточина и мента, индийско орехче и джинджифил - те ще потиснат аромата ѝ.
Вкусът на всяко блюдо, което съдържа лимонов сок, става още по-приятен, ако добавите и няколко листа маточина.
Коментари