Кленовият сироп се добива от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Канадската провинция Квебек пък е най-големият производител на кленов сироп.
Кленовият сироп е много полезен. Вместо вредната захароза, съдържа екоглюкоза и голямо количество микроелементи. В кленовия сироп не се добавя захар. Ето защо той е естествен подсладител.
Според оригиналната рецепта за производство на кленов сироп в него не се добавят оцветители, консерванти и ароматизатори. Сиропът е изключително богат на калций, тиамин, желязо и калий, съдържа над 20 антиоксиданта, притежава и антибактериални свойства.
Технологията, чрез която се добива кленовият сироп е много интересна. В ствола на дървото се пробиват малки дупчици с дълбочина 5 см. В тях се вкарват тръбички, чрез които сокът на дървото се събира в специални съдове. От 40 литра сок се получава приблизително 1 литър сироп.
Кленовият сироп е ефикасно средство в борбата със затлъстяването. А и подобрява метаболизма. Ефективен е и в борбата с разрастването на ракови клетки в белите дробове, препоръчва се и за профилактика на диабет.
Кленовата диета сваля между 5 и 10 килограма в рамките на 10 дни. Освен, че ще стопите мастните натрупвания, приемайки кленовия сироп, ще изхвърлите и вредните вещества от организма си. Диетата ще се отрази благоприятно и върху храносмилателния тракт.
Кленовият сироп може да се използва като подсладител на чай, кафе, тестени изделия, кремове, добавя се и към солени ястия от месо и зеленчуци.
Според някои исторически сведения кленовият сок е използван още по времето на индианците преди откриването на Америка от Колумб. През ХVІІІ в. производството на кленова захар намалява, тъй като тогава започва масовото отглеждане на тръстика, чиято захар се произвежда по-лесно, а е и по-евтина.
Коментари