Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Захар - здравословни рискове и продукти с много и малко захар

Захар - здравословни рискове и продукти с много и малко захар

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122344
Захар

Захарта се предлага в много форми и се намира в голямо разнообразие от храни. Всички форми на захар са прости въглехидрати, които тялото ни използва за енергия.

Въпреки че естествено срещащите се захари в храни като плодове и млечни продукти могат да бъдат част от здравословна диета, твърде много добавена захар може да бъде вредна за здравето, особено за хората с диабет.

Защо трябва да ядете по-малко захар

Добавените захари допринасят с допълнителни калории към храната, без да допринасят и с хранителни вещества. В резултат на това хората, които се опитват да отслабнат, може да искат да избягват храни с високо съдържание на захар. Хората със заболявания, които засягат контрола на кръвната захар, като диабет, също трябва да избягват сладки храни.

Захарта има ефект върху тялото, включително:

Захар - здравословни рискове

- Баланс на теглото

Добавянето на захар към храните и напитките увеличава тяхната калоричност, без да увеличава хранителната им стойност;

- Диабет

Добавените захари в диетата са свързани с по-висок риск от развитие на диабет тип II;

- Орално здраве

Всички форми на захар позволяват на бактериите да се размножават и растат, насърчавайки кариеса;

Захарта се предлага в различни форми, от естествено срещащи се захари, до подсладители като тръстикова захар и царевичен сироп. Тези шест храни са едни от най-концентрираните източници на захар

Тръстикова захар

Захар - здравословни рискове и продукти с много и малко захар

Тръстиковата захар е най-популярната форма на захар, намираща се в пакетирани храни, печива и някои безалкохолни напитки. Тръстиковата захар се извлича от растението захарна тръстика и съдържа захароза, която се разгражда на глюкоза и фруктоза в тялото, като по този начин предизвиква инсулинов отговор.

Мед

Медът често се смята за по-здравословна алтернатива на тръстиковата захар, тъй като се събира по естествен път от пчелните кошери и има известна хранителна стойност. Фруктозата, която е по-сладка от захарозата или глюкозата, е основната захар в меда. Въпреки че медът може да има някои ползи за здравето, все пак трябва да се консумира умерено.

Агаве

Някои хора са започнали да заменят тръстиковата захар със сироп от агаве, защото се предполага, че има по-нисък гликемичен индекс и следователно е по-малко вероятно да влияе на инсулина. Това обаче не е съвсем вярно, подобно на меда, агавето съдържа по-висок процент фруктоза от тръстиковата захар.

Млечни продукти

Лактозата е естествено срещащата се форма на захар в млечните продукти. Много възрастни имат непоносимост към лактоза, което прави млечните захари трудно смилаеми.

Захари в плодовете

Захар - здравословни рискове и продукти с много и малко захар

Всички плодове съдържат известно количество естествено срещащи се захари или фруктоза. Някои плодове като бананите са с по-високо съдържание на захар от други, като горските плодове. Тъй като фруктозата в плодовете е придружена от фибри, тя забавя инсулиновата реакция на тялото ви, което я прави по-здравословна алтернатива на добавените захари.

Кокосова захар

Кокосовата захар или палмовата захар е подсладител, получен от сока на палмовото дърво. Напоследък тя придоби популярност като смятана за по-здравословна алтернатива на тръстиковата захар. Както всички захари, кокосовата захар трябва да се използва умерено.

Алтернатива без захар

Ако искате да намалите приема на захар, потърсете „без добавена захар“ на опаковките на храните. Тези продукти все още може да съдържат естествена захар в храните, използвани за направата им, но няма да съдържат добавена захар за вкус. Следните храни са чудесни варианти за диета с ниско или никакво съдържание на захар:

- Зеленчуци

В сравнение с плодовете повечето зеленчуци съдържат по-малко захар. Количеството захар в различните видове зеленчуци варира. Гъби, спанак, зеле, соеви кълнове, целина, броколи, краставици, карфиол, репички и аспержи са сред зеленчуците с най-ниско съдържание на захар;

- Месо

Морските дарове, свинското, телешкото и пилешкото са важен източник на протеини и омега-3 мастни киселини;

- Боб, ядки, леща

Ако не ядете месо, соята, лещата, бобът, ядките и семената са чудесни храни без захар и с високо съдържание на протеини;

- Зърнени култури

Кафявият ориз, киноата и овесените ядки са вкусни храни с ниско съдържание на захар, които ще ви помогнат да задоволите дневния препоръчителен прием на фибри.

Вижте още:

- Продуктите - истинска бомба от захар;

- Защо захарта е вредна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest