През последните десетилетия консумацията на захарни изделия се е увеличила драстично, заради което са нараснали и случите на затлъстяване и диабет. Захарта е форма на въглехидратите и се намира в различни продукти, включително някои плодове и зеленчуци.
Всеки човешки организъм се нуждае от захар, но в по-големи количества от необходимите тя може сериозно да застраши здравето ни. От платформи за доставка на храни посочват онези храни, които съдържат най-високи нива на рафинирана захар.
Те най-често попадат в менюто и поръчките на потребителите, които често не се замислят какво вкарват в телата си, консумирайки подобна вредна храна.
Запомнете тези продукти, които за бомба от захар, и се опитайте да ги ограничите максимално много.
- Мед, меласа, кленов сироп и подсладени напитки – 100% рафинирана захар;
- Безалкохолни напитки – 95% рафинирана захар;
- Бонбони, нуга – 93% рафинирана захар;
- Сушени плодове – 81% рафинирана захар;
- Бисквити, торти и кейкове - 75% рафинирана захар;
- Мармалад – 60% рафинирана захар;
- Зърнени храни - 56% рафинирана захар;
- Плодове от консерва – 52% рафинирана захар;
- Сосове – 38% рафинирана захар;
- Сладолед и млечни шейкове – 25 % рафинирана захар:
Някои храни като плодовете, зеленчуците и млечните продукти са изградени от естествено възникващи захари. Особено богати на натурална захар са тропическите плодове, зрелите банани, динята и фурмите - тях може да хапвате като алтернатива на вредната захар.
Сред тези с по-ниско съдържание на захар са ябълките, крушите и дребните горски плодове.
Вижте още:
- Как да намалим приема на калории;
- Плодовете с най-много калории.
Коментари