Полезна алтернатива на захарта са сушените смокини. Те съдържат много ценни витамини - В-каротин, В1, В3, РР и витамин С.
Сушените смокини съдържат натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, полезни киселини. Сушените смокини съдържат ферменти, които стимулират храносмилането.
Те са полезни при заболявания на сърдечно-съдовата система, при сърцебиене, бронхиална астма, склонност към тромбози и анемия, нормализира дейността на щитовидната жлеза.
Сушените смокини са полезни за подобряване на тена на лицето. В народната медицина се използват като средство срещу кашлица и настинка.
Пет сушени смокини се заливат с една чаена чаша прясно мляко, охлажда се и се смила на каша. Всеки ден се консумира по половин чаена чаша от сместа четири пъти дневно до отшумяване на симптомите.
Сушените смокини съдържат безценна за доброто храносмилане целулоза и са перфектно средство срещу запек, което не изисква използването на медикаменти.
Полезните влакна в целулозата на сушените смокини намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта. За хора с разклатени нерви сушените смокини са много полезни.
Сушените смокини влияят добре на нервната система. Те имат свойството да намаляват температурата и имат антисептични свойства. Сушените смокини лесно засищат глада.
Вместо да се тъпчете с бонбони, хапвайте всеки ден сушени смокини. Не трябва обаче да прекалявате с консумацията им, защото те са доста калорични. В сто грама сушени смокини се съдържат 49.6 калории.
Коментари