Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Полезни алтернативи на мазнините за готвене

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9504
Полезни алтернативи на мазнините за готвене
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.

Въпреки че рядко се сещаме, на пазара има разнообразие от мазнини за готвене извън слънчогледовото олио и зехтина. В текста се описани едни от най-полезните заместители на познатите ни мазнини.

Фъстъчено олио

Фъстъчено олио

Способността на фъстъченото олио да намалява т.нар. лош холестерол и да подобрява нивата на добрия са доказани. Това се дължи на съдържащите се във фъстъците мононаситени мастни киселини. Освен това фъстъченото олио е ценен източник на витамин Е.

Този витамин е от ключово значение за здравето и доброто функциониране на сърцето. Тази мазнина е широко използвана в азиатската кухня. Има висока точка на димене, ето защо е изключително подходяща за готвене.

Употреба:

Майсторите готвачи препоръчват фъстъченото олио при приготвянето на ястия, изискващи продължителна топлинна обработка на високи градуси. Добрата новина е че тази мазнина не се абсорбира особено много от готвените в нея продукти.

Соево олио

Соево масло

Повечето мазнини за готвене, етикирани като „растителни мазнини”, са приготвени от соя. Соевото олио снабдява организма със значително количество омега-3 мастни киселини, които имат жизненоважна роля при превенцията на запушването на кръвоносните съдове.

То има благоприятен ефект върху целия организъм, полезен е най-вече за подобряване на еластичността на артериалните стени, вследствие на което риска от сърдечни болести значително намалява.

Употреба:

Обикновено от соевото масло се приготвят много маргарини, майонези и салатни дресинги. Освен това соевото олио е подходящо и за пържене, тъй като издържа на високи температури.

Масло от орехи

Орехово масло

То съдържа много хранителни съставки, както и протеини и фибри. Орехите и ореховото масло също доставят на организма омега-3 мастни киселини, които не се губят вследствие на пресоването. Тези специфични киселини пазят от сърдечни болести и помагат на тялото ви да абсорбира витамините А, D, E и К.

Употреба:

Маслото на орехи не е подходящо за продължителна топлинна обработка. Препоръчва се при направата на студени сосове, както и за овкусяването на салати. Повечето производители подлагат на минимална обработка ореховото олио, което го прави нетрайно. Ето защо е хубаво да се консумира в рамките на няколко седмици след отварянето му. Подходящо е още то да се държи в хладилник.

Вижте още кои са богатите на полезни мазнини храни и още една класация на най-полезните мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest