Консумацията на бяла захар води до повишен риск от развитие на диабет, затлъстяване, нарушение на вниманието, метаболитен синдром, хиперактивност.
Ето някои полезни съвети, които ще ви помогнат да намалите консумацията на рафинирана захар:
1) Не яжте храни, които съдържат повече от 15 грама захар, особено хлебни изделия, сладоледи, подсладено кисело мляко и пакетирани плодови сокове. Внимание: не консумирайте коктейли и безалкохолни напитки.
2) Изберете здравословни храни, които не са били подложени на промишлена преработка, като например сушени зеленчуци и плодове, пресни плодове, зеленчуци и ядки.
3) Не се поддавайте на симптомите на "въздържание", които ще ви накарат да разберете как сте зависими от напитки и сладки храни.
4) Подгответе храната си без добавяне на рафинирана захар и използвайте естествено сладки плодове като банани, фурми или стафиди. Рафинираната захар може да бъде заместена, например с малки количества от оризов сироп.
5) Изберете екстратъмен шоколад. Може да се откажете от сладкиши или закуски, но никога няма да кажете „не“ на шоколада! ? Така че насочете предпочитанията си за екстра тъмен шоколад, който има най-ниско съдържание на захар и най-висок процент на какао.
Намаляването на захар в храната не означава да се откажете напълно от десерти. Имаме нужда от нещо сладко в живота! Опитайте се да не използвате опакованите продукти, които съдържат много захар и за начало започнете например с торти и сладоледи, приготвени с пресни плодове.
Коментари