Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да намалим мазнините в менюто си

Как да намалим мазнините в менюто си

НевенаНевена
Новак
22
Здравословно меню

Искате да станете стройни, като фиданки, както е казал народа или просто да живеете по-здравословно? Каквато и да е причината, решението и за двете винаги започва от редуцирането на мазнините в менюто ви.

За да постигнете целта си, забравете за пържената сланина и така предпочитаните от малки и големи пържени картофи. Само това не е достатъчно, затова изброихме още съвети за това как да намалите мазнините:

1. Като заговорихме за пържене, заменете този начин на готвене с варене или печене;

3. Гответе с по-малко мазнина. Използвайте ориентираните здравословно проектирани домакински уреди за готвене без мазнина или със съвсем ограничено количество от нея.

2. Използвайте растителни мазнини, вместо животински;

3. Има голямо разнообразие от продукти с ниско съдържание на мазнини, така че възползвайте се. Изберете си ниско-маслено мляко или сирене;

4. Намалете количеството ядки и продуктите, които ги съдържат. В ядките има много мазнини;

Готвене с малко мазнини

5. Не яжте кожата на пилето;

6. Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци, така ще оставите по-малко място в стомаха си за тежките храни, освен това те ще спомагат за контролирането и намаляването на холестерола;

7. Избягвайте червеното месо, наблягайте на рибата и пилешкото;

8. Вместо сметана за готвене, използвайте ниско маслено мляко или използвайте сметаната заедно с млякото, като ги смесите по равно;

9. Ако сте голям фен на сосовете и ви е трудно, да ги зачеркнете от дневното си меню, поне ги намалете. Не използвайте голямо количество майонеза, като добавка към храната;

10. Не забравяйте, че не винаги ниско-калорично означава ниско съдържание на мазнини;

11. Изберете храни богати на омега 3 мастни киселини , например сьомга ;

12. Ограничавайте тежките и сладки тестени храни те съдържат много мазнини.

13. Когато се храните навън, спазвайте тези съвети. В менюто на ресторантите винаги може да се намери салата с лек дресинг, печено пиле или риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
AMiD
AMiD
За сосовете използвайте авокадо вместо майонеза. Добре узрялото авокадо има неутрален, мек вкус и аромат (но само добре узряло, т. е. с много тъмна маслиненозелена кора и меко при натиск, е не толкова меко, че да е със същия цвят и отвътре :). Знам че е трудно да се намери добро авокадо в българските магазини, а и цената не е по джоба на българина, но здравето Ви заслужава положените усилия. Може да разнообразявате със сусамов тахан, като си правите с него дипове и хумуси. Прегледайте някой вегански сайт, пък може да си адаптирате нещо за Вашия вкус. ;)
28.11.2012 18:56