Неразделна част от индийската кухня са индийските хлябове, които са изключително разнообразни като видове. Някои от тях са с безквасно тесто, други трябва да втасват, някои са пържени, а други - печени в тава.
Възможностите са безброй. Различните региони на Индия имат свои собствени съставки и начин на приготвяне.
Тук са събрани 6 от най-известните в цяла Индия.
1. Чапати
Чарът на Чапати е в това, че може да се яде с всичко. Чапати е безквасен индийски плосък хляб, приготвен в тава. Тайната за получване на меко и идеално чапати е в месенето. Колкото по-дълго месите тестото, толкова по-мек ще бъде хлябът. Използването на мляко вместо вода също ще доведе до меки и превъзходни на вкус чапати, на които никой няма да може да устои.
2. Паратас
Паратас са пържени индийски пърленки. Много крехки и вкусни, те се съчетават добре с повечето индийски ястия. Буквално името им означава слоеве от тесто. Те са по-дебели от чапати, защото се приготвят чрез многократно сгъване на тестото и мазане с ГХИ или масло.
3. Алу паратха
Алу паратха са паратас, приготвени с картофи. Тестото от брашно, масло и вода се разточва, а картофено пюре се завива в него като палачинка. След внимателно разточване на пърленката пюрето вече е смесено с тестото и Алу паратха е готова за пържене. Идеални са поднесени с кубче масло и споделени с добри приятели.
4. Поори
Тази хрупкава, златиста, безквасна пържена индийска пърленка е идеална за всяко ядене - както за месни гозби, така и за вегетариански ястия. Като състав на тестото е подобен на Чапати, но се прибавя олио за сметка на по-малко количество вода. Поори най-често се сервира като закуска или като част от церемониални ритуали.
5. Наан
Наан е може би най-известният индийски хляб. Най-добре е да бъде сервиран горещ заедно с популярни ястия като пиле тандури или различни видове кебап. Традиционно е приготвян в тандур - глинена фурна, но лесно може да бъде приготвен и в обикновена. Преди да се сложи на масата, се намазва с ГХИ или масло. Понякога се приготвя и с пълнежи. Например кеема наан е пълнен с агнешка кайма, ма пешавари наан е пълнен с ядки и стафиди.
6. Бачура
Бачура е квасен пържен хляб и е идеално допълнение към чоле (нахут с къри) - популярно северноиндийско ядене. Най-добър за консумация е неподсредствено след приготвяне. Недостатък на бачура е, че е бавен за приготвяне, защото се нуждае от около 5 часа за втасване.
Коментари